آغاز داستان
اگرچه موضوع «اجرای تلویزیونی بازیگران» را تا حوالی دهه 70 و اجرای احمد نجفی (مثلا) در برنامه گفتوگومحور «صندلی داغ» و البته حضور بازیگرانی مانند داریوش ارجمند و محمدرضا شریفینیا روی صندلی اجرای یکسری برنامههای خاص مناسبتی میتوان ردیابی کرد، اما بیراه نیست اگر بگوییم اصل این ماجرا با برنامههای «خندوانه» و «دورهمی» آغاز شد. دو برنامه گفتوگومحور با اجرای رامبد جوان و مهران مدیری که از اوایل دهه 90 نگاهها را متوجه شبکه نوظهور نسیم کردند و موجی از حضور بازیگران و دیگر چهرههای شناختهشده را در مقام مجری برنامههای تلویزیونی و البته پلتفرمهای عرضه آنلاین محصولات تصویری موجب شدند…
مجریهای سرشناس به دنبال پیروزی!
این روند خیلی زود سرعت عجیبی گرفت: محمدرضا گلزار روی صندلی اجرای مسابقه «برنده باش» نشست. حمید گودرزی با مسابقه «پنج ستاره» به رقابت با گلزار برخاست. اکبر عبدی «عبدیشو» را روی آنتن فرستاد. پژمان بازغی و حمید گودرزی «کودکشو» را تبدیل به یک برنامه پربیننده کردند. کامران تفتی اجرای برنامههای «وقتشه» و سپس «دست فرمون» را بر عهده گرفت و بعد از آن هم فرمان را به کامبیز دیرباز سپرد که چند ماه بعد با «شبهای مافیا» یک بار دیگر ثابت کرد علاقه ویژهای به اجرا و مجریگری دارد. مهران غفوریان و نادر سلیمانی روی صندلی اجرای «اعجوبهها» نشستند. سام درخشانی و پس از او هم پوریا پورسرخ مسابقه «ایران» را روی آنتن فرستادند. در تمام این مدت نیز سروش صحت و «کتابباز»ش جای ثابتی در کنداکتور شبکه نسیم داشتند…
این داستان در پلتفرمهای عرضه آنلاین محصولات تصویری نیز با همین شدت (و حتی شاید با گرمای بیشتری) ادامه یافته است: شهاب حسینی در دورهای توجهات را معطوف «همرفیق» کرد. محمدرضا گلزار «هفت خان» را جانشین «برنده باش» مرحوم کرده. پژمان جمشیدی با «پیشگو» برای ستارگان سینما و تلویزیون و موسیقی آیندهبینی کرده. حامد آهنگی در «شبآهنگی» گفتوگوهای متفاوتی با چهرههای سرشناس انجام داده. مجید صالحی با «امشو»اش خیلیها را به آینده خود در دنیای مجریگری امیدوار کرده و… این داستان با اشکال و انواع گوناگونی ادامه دارد…
رقابت بیرحمانه صید ستاره!
بیراه نیست اگر بگوییم استفاده -حتی افراطی- از بازیگران و دیگر چهرههای شناختهشده به عنوان مجری برنامههای اغلب گفتوگومحور ریشه در رقابت سنگین و بیرحمانه پلتفرمهای عرضه محصولات تصویری با تلویزیون دارد که البته از جوانبی باعث اتفاقات جالبی در هر دو حوزه نیز شده است. در واقع در شرایطی که این رقابت بیرحمانه باعث شده که تلویزیون برای ماندن در کورس رقابت ناچار به افزایش جذابیت و تنوع محصولات خود حتی از طریق کپیبرداری از برنامههای موفق چهار گوشه جهان شود، سامانههای عرضه آنلاین محصولات تصویری نیز که در سرزمین ما بخشی از وظایف ذاتی تلویزیون سراسری را بر عهده گرفتهاند، این فشار را به نوعی دیگر بر گرده خود احساس میکنند.
این یعنی تلویزیون ناچار به ایجاد تنوع و جذابیت است و پلتفرمهای آنلاین نیز محکوم به تلاش برای پاسخدادن به انتظارات و توقعات ذائقههای گوناگون. و در فضایی که از نظر قانونی بسیاری از راههای معمول برنامهسازی در کشورهای دیگر بسته است، هم تلویزیون و هم سامانهها مسیرهای زیاد و فراخی برای رسیدن به هدف در پیشرو ندارند که یکی از سادهترین و سهلالوصولترین آنها تولید تاکشوهای مختلف با اجرای ستارههای تلویزیون و سینماست. رویکردی که درنهایت به خالیشدن تلویزیون از ستارهها و انباشت ستاره در پلتفرمهای آنلاین منجر شده است…
دور جدید بازی
حالا در شرایطی که سری نخست بیشتر برنامههای ستارهمحور بهخصوص در فضای نمایش خانگی به پایان رسیده؛ به نظر میرسد که شاهد دور جدیدی از بازی تبدیل بازیگران به مجریهای تلویزیونی هستیم. با این تفاوت که اینبار نوبت به بازیگران و چهرههایی مانند سیدجواد هاشمی، حمیدرضا پگاه، امیرعلی دانایی و نیما فلاح رسیده که خود و تواناییشان را در این عرصه جدید به داوری بگذارند!
در روزهای اخیر شماری از رسانههای نزدیک به تلویزیون از ادامه روند ورود چهرههای جدید از حوزههای دیگر به عرصه اجرا نوشته و در این میان از سیدجواد هاشمی، حمیدرضا پگاه، امیرعلی دانایی، یوسف تیموری و نیما فلاح به عنوان مجری- بازیگران تازه نام بردهاند.گفته میشود نیما فلاح که پیشتر در کنار همسرش یک برنامه آشپزی را در تلویزیون اجرا کرده، قرار است به جای زندهیاد ارشا اقدسی برنامه «کهکشان» را در تلویزیون اجرا کند. حمیدرضا پگاه که سالهای سال در عرصه بازیگری فعالیت کرده، برای اولین تجربه اجرای مسابقه «اتاق صفر و یک» را پذیرفته که ساختاری شبیه «میدون» دارد. امیرعلی دانایی به عنوان بازیگری که با مجموعه «کلاه پهلوی» نزد مخاطبان تلویزیون دیده و محبوب شد، اجرای برنامه گفتوگومحور «رخ به رخ» را (که در قسمت اول و دوم میزبان حسن ریوندی و مسعود فراستی بود) بر عهده دارد.
سیدجواد هاشمی نیز که پیشتر با برنامههایی مانند «نوسفران» و «ضیافت آسمان» تجربههایی در زمینه اجرا داشته، در برنامه «ایستگاه» نوع خاصی از اجرا را تجربه میکند که به نوعی بین اجرا و بازی است. یوسف تیموری نیز در مسابقه «همزاد من» که رقابتی مفرح میان دو گروه از چهرههای مطرح هنری، ورزشی یا اینفلوئنسرهای فضای مجازی با یک جایزه ۱۲۰میلیون تومانی خواهد بود، اولین اجرای خود را پس از سالها حضور در عرصه بازیگری تجربه میکند…