روزنامه جمهوری اسلامی در ادامه نوشته است: سازمان تبلیغات اسلامی نیز یکی از مؤسساتی است که ردیف بودجه دارد و حیاتش به آن وابسته است. هم تبلیغات، هم تحقیقات و هم تحصیلات دینی تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی با پول مردم انجام میشدند و خروجی حوزههای علمیه نیز بسیار مثبت و کارآمد و مؤثر بود. امروز که این دستگاهها از پستان دولت ارتزاق میکنند، نه از آن خروجی سابق خبری هست و نه ارتباط مستحکمی با مردم دارند. این، ظلم بزرگی به حوزه علمیه و فرهنگی دینی است. مهمتر اینکه در اصل لزوم ادامه کار بعضی از این دستگاهها مثل سازمان تبلیغات اسلامی تردیدهای اساسی وجود دارد.
منظور این نیست که یکسره و بطور مطلق به بودجه مؤسسات دینی با نگاه منفی بنگریم و آنها را قطع کنیم. استثناءهائی از قبیل مؤسسات آموزشی و مجامعی همچون مجمعالتقریب وجود دارند که استفاده آنها از بودجه دولتی امری طبیعی است. بقیه را باید به دامن مردم برگردانیم و مطمئن باشیم که مردم برای تأمین بودجه نهادهای دینی آمادگی کامل دارند ضمن اینکه مردمی بودن بودجههای نهادهای دینی آنها را از آفات وابسته به دولت بودن حفظ میکند و راه را بر بسیاری از خطرها و تهدیدها میبندد. اعداد و ارقام مهم نیستند، اصل وابستگی خطرناک است.
اکنون که دولت به هر دلیل ردیفهای مربوط به آن دسته از نهادهای دینی که نباید از بودجه دولتی استفاده کنند را حذف نکرده، انتظار اینست که مجلس، شجاعانه وارد این میدان شود واین ردیفها را حذف کند. همه اطمینان داشته باشند که حذف ردیفهائی از قبیل بنیادهای فرهنگی و مؤسسات حوزوی نهتنها مشکلی ایجاد نمیکند بلکه خدمت بزرگی به دین و فرهنگ و خود حوزههای علمیه و نهاد کهن روحانیت خواهد بود.
نهادهای مذهبی چقدر بودجه میگیرند؟
تجارت نیوز نیز در گزارشی درخصوص بودجه نهادهای مذهبی نوشته است: جدول هفتم لایحه بودجه 1400 «خلاصه بودجه دستگاههای اصلی و زیرمجموعه» نام دارد و در آن نام نهادها و موسسات مذهبی گوناگونی به چشم میخورد. در این گزارش از میان این دستگاهها 43 دستگاه انتخاب شدهاند که مشخصا با فعالیت کلی مذهبی تعریف شدهاند.
کف دریافتی این دستگاهها پنج میلیارد تومان و سقف آن بیش از دو هزار میلیارد تومان است. در میان آنها فعالیت برخی به صورت یک بخش کاملا تخصصی مشخص نیست و برخی دیگر هم از جمله مجمع جهانی اهل بیت و مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی فعالیتهای مشابهی دارند.بعضی دیگر نیز زیرمجموعه دیگری هستند اما در ردیفی جداگانه و به طور مجزا بودجه میگیرند. مثلا دانشگاه اهل بیت که زیرمجموعه مجمع جهانی اهل بیت است بیش از 17 میلیارد تومان بودجه جداگانه دریافت میکند.
شاید ارقامی مثل 17 میلیارد تومان در میان ارقام درشت بودجهای به نظر ناچیز بیاید اما برای درک بهتر میتوان به بودجه کل ستاد بحران کشور معادل 13 میلیارد و 700میلیون تومان اشاره کرد، یعنی حدود چهار میلیارد کمتر از دانشگاه اهل بیت. سال 1400 این 43 نهاد جمعا هفت هزار و 252 میلیارد و 600 میلیون تومان بودجه دریافت خواهند کرد.در میان این 43 دستگاه، بسیج که البته تنها نهاد جدول است که فعالیتهایش به فعالیتهای فرهنگی محدود نمیشود، بیشترین دریافتی را دارد.
دومین دستگاهی که بیشترین بودجه را میگیرد مرکز خدمات حوزههای علمیه است. این دستگاه هزار میلیارد تومان از بودجه ارتزاق میکند؛ یعنی کمی بیش از مجموع بودجه مجلس شورای اسلامی و سازمان اورژانس کل کشور. شورای عالی حوزههای علمیه نیز 651 میلیارد تومان بودجه دریافت خواهد کرد. این مبلغ تقریبا دو برابر بودجه سازمان غذا و دارو و بیش از پنج برابر بودجه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کشور است.
جامعه المصطفیالعالمیه و سازمان تبلیغات اسلامی نیز به ترتیب چهارمین و پنجمین نهاد بودجهبگیر در این فهرست هستند که اولی معادل بودجه آموزش و پرورش کشور و دومی حدود دو برابر بودجه کتابخانه ملی یا چهار برابر بنیاد ملی نخبگان ایران بودجه میگیرد. افزایش بودجه برخی از این نهادها تا 150 درصد در شرایطی صورت گرفته که بودجه برخی ردیفهای مهم بودجه از جمله سازمان آموزش و پرورش یه یک سوم تقلیل یافته است.
کلید