به گزارش اقتصاد میهن، اما هنوز در برخی از محلههای تهران اصناف محلی برای فروش بیشتر اجناس و محصولات، فروش دفتری به اهالی محل که مورد شناس هستند را انجام میدهند و مردم هم استقبال خوبی از این نوع فروش دارند؛ چراکه برخی از مردم و البته زنان خانهدار دسته چک جهت تضمین خرید اقساطی کالای مورد نیاز را ندارند از این رو این نوع فروش در بیشتر مناطق هنوز حفظ مانده است.البته پیش از این طی سالهای گذشته این مدل فروش مخصوص لوازم خانگی و پارچه و سایر ملزومات مورد نیاز یک خانوار بوده است، اما فروش حساب دفتری برای خرید مرغ در مناطق مختلف پایتخت سوال برانگیز شد!
بازار مرغ در کمترین نوسان
در سال جاری قیمت مرغ با عبور از نرخ مصوب در یکسری از خردهفروشیهای تهران به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان هم رسید، یعنی خرید یک مرغ دو کیلویی تقریبا ۲۵۰ هزار تومان آب میخورد و در فروشگاههای زنجیرهای که هزینه بستهبندی هم وسط میآید، بسته دو کیلویی مرغ خردشده را ۲۹۵ هزار تومان میفروختند. دولت در ادامه مسیر رشد قیمت مرغ حرکتی از خود نشان داد و وارد میدان شد و به ظاهر جلوی تولیدکنندگان را جهت افزایش ادامه دار قیمتها گرفت.به تازگی مهدی یوسف خانی رئیس اتحادیه پرنده و ماهی گفته است: با توجه به افزایش روند جوجه ریزی در ماههای اخیر، کمبودی در عرضه مرغ نداریم و با توجه به تامین نهادههای دامی مرغداران از سوی پشتیبانی امور دام، قیمت مرغ طی ماههای آتی تغییری نخواهد داشت.
حالا قیمت مرغ در شهر تهران دست کم ۷۸ هزار تومان است. البته طبق اعلام متولیان برای خرید مرغ کیلویی ۷۸ هزار تومان باید به میادین میوه و تره بار رفت و ساعتها به صف ایستاد. البته باید شانس داشت تا در همان دقایق ابتدایی ورود بار به میادین میوه و ترهبار درآن جا حضور و در صف منتظران خرید مرغ باشید تا دستتان به مرغ کیلویی ۷۸ هزار تومان برسد.امروز قیمت مرغ بهطور متوسط در خردهفروشیهای تهران کمی بیش از کیلویی ۸۵ هزار تومان است و در محلههای شمالی پایتخت قیمت مرغ همچنان بر قیمت کیلویی ۱۰۰ هزار تومان باقی مانده است.
مردم توان خرید مرغ را ندارند
اسکندری، صاحب یکی از واحدهای صنفی توزیع مرغ در منطقه ۷ تهران میگوید: روزانه حدود ۱۳۰۰ تن مرغ وارد استان تهران میشود. این نشان میدهد که وضعیت مرغ در حال حاضر خوب است؛ اما قیمتها همچنان بالاست و بیشتر مردم توان خرید مرغ کیلویی ۷۰-۸۰ هزار تومان را ندارند.این فعال صنفی گفت: از سال گذشته عده زیادی از مردم به اندازه مصرف روزانه مرغ میخرند و دیگر نسبت به خرید دو تا سه مرغ به صورت همزمان اقدام نمیکنند، حتی برخی از مشتریان فقط یک یا دو تکه از مرغ کامل را خریداری میکنند.
وی ادامه داد: اما برای یک خانوار کوچک که شاید دو سه نفره باشد، خرید مرغ به این اندازه نه مقرون به صرفه است و نه جوابگوی نیاز مصرف آنها؛ پس به ناچار برای خرید مرغ تقاضای نسیه دارند.اسکندری با اشاره به اینکه برخی خانوادهها تقاضای خرید نسیه دارند، گفت: کاهش توان خرید، کاهش ارزش پول ملی، بیکاری و از همه مهمتر افزایش نرخ تورم باعث شده که همین خانوادهها برای تأمین نیاز سفرههای خود مرغ را به صورت حساب دفتری یا همان نسیه خریداری کنند.صاحب این واحد صنفی توزیع مرغ ادامه داد: این روش فروش مرغ تنها برای ساکنین محله و با تأیید معتمد یا سایر کسبه انجام میشود. هر چند شاید زیبنده مردم پایتخت نشین نباشد، اما به ناچار برای تأمین سفرههای خانوادهها انجام میشود.
این فعال صنفی تأکید کرد: با باز کردن حساب دفتری، مشتریان هر تعداد که بخواهند مرغ میخرند و هر هفته به اندازه خرید مرغی که داشتند مبلغی به عنوان قسط خرید نسیه به صاحب فروشگاه عرضه مرغ، پرداخت میکنند.وی در پاسخ به این سوال که شرایط خرید نسیه مرغ چگونه است؟ گفت: قطعاً برای نسیه فروختن مرغ به مردم یکسری تضامین نیاز است. در درجه نخست باید یک معتمد و یا کسبه محل این درخواست کننده را تأیید کند. سپس تا تسویه خرید نسیه مرغ، باید کارت ملی خریدار پیش صاحب فروشگاه باقی بماند.
مردم توان خرید نسیه و حساب دفتری مرغ را هم نخواهند داشت
شاید دولتمردان کشورمان معتقد باشند که تورم به ویژه مواد غذایی کاهش داشته است، اما باور این موضوع با توجه به رشد قیمتها در بازارهای مختلف بسیار سخت است.از سوی دیگر نگرانی برای ادامه وضعیت بحران مالی مردم در برابر تورم مواد غذایی هر روز بیشتر میشود و شاید وضعیت اقتصاد کشور به جایی برسد که مردم توان همین مدل خرید (نسیه و حساب دفتری) مرغ را هم نداشته باشند.
اقتصاد 24