آنان تصور میکردند که طرفین نخواهند توانست بر اختلافات میان خود فائق آیند و به بن بست خواهند رسید یا آن که گزینهای که اسرائیل به آن کمتر علاقه داشت یعنی مذاکرات بیهوده برای چندین ماه آینده ادامه خواهد یافت. به گزارش المانیتور، با این وجود، اخیرا این ارزیابی و واکنش اسرائیل به مذاکرات با ایران تغییر کرده است. «یائیر لاپید» وزیر خارجه اسرائیل اولین فردی بود که در تاریخ ۳ ژانویه اعتراف کرد که بر اساس ارزیابیهای اسرائیل، قدرتهای جهانی در حال مذاکره با ایران به سوی بازگشت به توافق هستهای یا دست کم یک توافق موقت حرکت میکنند.
در پشت درهای بسته احساسات مقامهای اسرائیل درباره مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی عمیقا منفی است. مقامهای اسرائیلی از نظر ظاهری جانب اعتدال را رعایت و حفظ میکنند تا به هر قیمتی شده از درگیری حتی غیر مستقیم با دولت بایدن خودداری نمایند. یک مقامهای ارشد اسرائیلی که نخواسته ناماش فاش شود به «المانیتور» میگوید: «اسرائیل متوجه شده که در برابر کاخ سفید و وزارت خارجه امریکا زیاده روی کرده است. حتی «نفتالی بنت» نخست وزیر اسرائیل که هنوز منتظر است تا جو بایدن رئیس جمهوری امریکا با او تماس تلفنی برقرار کند، نیز متوجه این موضوع شده است».
درک این موضوع که بنت متوجه شده که تندروی کرده است در مصاحبههای هفته پیش از سال نوی میلادی او آشکار بود. او به وضوح اشاره کرد که اسرائیل در حال اتخاذ یک رویکرد عملی است و در پایان کار ممکن است توافق هستهای خوبی حاصل شود اگرچه نسبت به چنین نتیجهای در شرایط فعلی ابراز تردید کرده بود.
در پشت صحنه، اسرائیل به لابی کردن امضاکنندگان توافق اولیه با ایران و به ویژه ایالات متحده برای تسلیم نشدن درباره اصول بنیادین ادامه میدهد. اسرائیل امیدوار است که توافق جدید، در صورت دستیابی نه تنها شامل سازشهای دردناک برای ایران شود بلکه دستاوردهای ملموس نیز به همراه داشته باشد. یکی از مشکلات اسرائیل با برجام و احیای آن اصلی است که طبق آن برخی محدودیتهای برنامه هستهای ایران در سال ۲۰۲۵ و ۲۰۳۰ میلادی برداشته میشود و از دید اسرائیل کاهش محدودیتها به ایران اجازه تبدیل شدن به یک کشور در آستانه ساخت بمب اتمی را خواهد داد. بریتانیا نیز ترجیح میدهد تاریخ توافق ۵ تا ۱۰ سال دیگر تمدید شود.
یک منبع آگاه اسرائیلی به «المانیتور» میگوید: «بازگشت به توافقی که انتظار میرود ظرف ۴ تا ۵ سال منقضی شود چه فایدهای دارد؟ من فکر میکنم همه این را میفهمند. امریکا باید در ازای ارائه تضمین به ایران از جمله این که آن کشور بار دیگر مانند ترامپ از آن خارج نشود از ایران امتیاز تمدید مدت زمان توافق هستهای را کسب کند».
راهبرد جدید اسرائیل حفظ خویشتنداری و پرهیز از انتقاد از ایالات متحده و سایر قدرتها و در عین حال اعمال فشار بر آنان از طریق کانالهای پشت پرده، تلاش برای ایجاد خطوط قرمز و اعمال فشار برای تمدید تاریخ انقضای توافق با تاکید بر این فرض خواهد بود که ایران یک مشکل بینالمللی است. از آنجایی که اسرائیل طرف هیچ معاملهای با ایران نیست به یک توافق متعهد نخواهد بود. در عین حال، نیروهای دفاعی اسرائیل و نیروی هوایی اسرائیل به آمادهسازی برای گزینه نظامی ادامه میدهند و میلیاردها دلار برای تکمیل آمادگی خود طی ماههای آینده اختصاص خواهند داد.