اما مسئلهای که از آن بهعنوان کاهش ۱۰ درصدی قیمت لبنیات یاد میشود در واقع افزایش نرخ مصوب ۳ محصول لبنی پرمصرف و آزادسازی قیمت دیگر محصولات است و انجمن صنایع لبنی همکاری واقعی برای کاهش قیمتها نداشته است.بر اساس نامه دبیر انجمن صنایع لبنی به اعضای خود سه محصول شیر با بستهبندی پلاستیکی ۹۰۰ گرمی، ماست ۲.۵ کیلوگرمی کمچرب و پنیر UF۴۰۰ گرمی بهترتیب ۷۴۰۰ تومان، ۳۰۶۰۰ تومان و ۲۰۰۰۰ تومان است و مابقی محصولات از این پس شامل قیمتگذاری دستوری نیستند.همچنین در این نامه اشاره شده است که کاهش قیمت این سه محصول دستوری نیست و جنبه ارشادی دارد.
با مقایسه این قیمتها با قیمتهای مصوب قبلی مشخص میشود که نهتنها قیمت این سه محصول کاهش نیافتهاند بلکه افزایش قابل ملاحظهای یافته است.در آبان ماه سال گذشته بود که قیمت لبنیات ۴۰ درصد افزایش یافت و با مقایسه این قیمتها واقعیت افزایش قیمت اخیر محصولات لبنی مشخص میشود. قیمت ماست دو و نیم کیلوگرم دبه کمچرب ۲۱۰۰۰ تومان، شیر نایلون ۵۴۰۰ تومان و پنیر ۴۰۰ گرمی کاپ ۱۴۵۰۰ تومان اعلام شده بود.
بنابر این گزارش کاهش قیمتی ۱۰ درصدی که اکنون از آن یاد میشود در واقع کاهش قیمت در مقایسه با افزایش قیمت خودسرانهای است که صنایع لبنی در مرداد ماه امسال اعمال کردند.سخنگوی انجمن صنایع لبنی در آن مقطع در گفتگو با تسنیم اظهار داشت: برنامه مصوبی برای افزایش قیمت لبنیات وجود ندارد و افرایش قیمت اعمالشده محصولات لبنی توسط خود صنایع انجام شده است. بهدلیل افزایش رسمی نرخ شیر خام و همچنین سایر عوامل تولید قیمت تمامشده محصولات لبنی افزایش یافته است.
جزئیات افزایش ۶۰ تا ۱۰۷ درصدی ۶ محصول لبنی
ایسنا نیز در گزارشی در همین باره نوشته است: در ماه گذشته شش محصول لبنی روند افزایشی قیمت را طی کرده و بین ۶۱ تا بیش از ۱۰۷ درصد گران شده اند که بالاترین میزان افزایش قیمت مربوط به کره است.افزایش قیمت لبنیات در ماههای اخیر در شرایطی ثبت شد که بعد از، اما و اگرهای بسیار طی روزهای گذشته انجمن صنایع فراوردههای لبنی گفته بود که قرار است از امروز همزمان با ۱۷ مهرماه قیمت چند قلم از جمله ماست، پنیر و شیر تا ۱۰ درصد کاهش داشته باشد.این وعده که هنوز در ابهام قرار دارد در حالی است که بررسی تازهترین گزارش مرکز آمار ایران در رابطه با وضعیت قیمت بیش از ۵۰ قلم خوراکی در شهریورماه نشان میدهد که محصولات لبنی جزو اقلام با تورم بالا بوده اند.
ماست ۷۵.۷ درصد گران شد
براساس این گزارش هر یک کیلو ماست در شهریورماه به طور متوسط ۱۷ هزار و ۳۰۰ تومان فروش رفته و حتی تا ۲۱ هزار و ۸۰۰ تومان هم قیمت خورده است در حالی که در شهریور پارسال متوسط قیمت هر کیلوماست ۹۸۵۰ و در مرداد امسال ۱۴ هزار و ۱۰۰ تومان بوده است؛ بنابراین ماست نسبت به مرداد ۱۸.۳ و در مقایسه با شهریور پارسال ۷۵.۷ درصد افزایش قیمت دارد.
شیر تا ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان فروش رفت
هر بطری یک لیتری شیر نیز در شهریور به طور متوسط ۱۳ هزار تومان بوده و تا ۱۵ هزار و ۷۰۰ تومان هم فروخته شده است. این کالا نسبت به قیمت ۷۷۰۰ تومانی شهریور پارسال ۶۹.۲ درصد و در مقایسه با ۱۲هزار و ۱۰۰ تومان مرداد امسال ۷.۴ درصد افزایش قیمت دارد.
فروش هر نیم کیلو پنیر تا ۲۸ هزار و ۴۰۰ تومان.
اما پنیر دیگر کالایی است که نسبت به سال گذشته افزایش زیادی داشته و تا ۶۸.۴ درصد برای آن ثبت شده است؛ به طوری که هر نیم کیلو پنیر در شهریور پارسال ۱۴ هزار تومان بوده که در شهریور امسال به طور متوسط ۲۳ هزار و ۶۰۰ تومان و حداکثر ۲۸ هزار و ۴۰۰ تومان رسیده است.هر نیم کیلو پنیر در مردادماه حدود ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت داشته که در ماه بعد با افزایش ۱۵.۴ درصدی قیمت همراه شده است.
کره ۱۰۷ درصد گران شد
کره کالای پرحاشیهای که در ماه گذشته افزایش قیمت برای آن رقم خورد هر بسته ۱۰۰ گرمی آن تا ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان فروش رفته و به طور متوسط در شهریورماه ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان قیمت داشته است که نشان میدهد نسبت به پارسال که حدود ۵۴۵۰ تومان بوده ۱۰۷.۵ درصد افزایش قیمت دارد.کره در مرداد حدود ۱۰ هزار و ۷۰۰ تومان فروش رفته که با افزایش پنج درصدی تا ماه بعد همراه شده است.
هر ۲۰۰ گرم خامه تا ۱۵ هزار تومان.
اما خامه با افزایش ۶۹.۷ درصدی قیمت در مقایسه با شهریور پارسال که ۸۳۰۰ تومان بوده مواجه شده است. هر بسته ۲۰۰ گرمی خامه تا ۱۵ هزار تومان فروش رفته و متوسط قیمت ۱۴ هزار و ۱۰۰ تومان در شهریور برای آن ثبت شده است. قیمت خامه در مرداد ۱۳ هزار و ۷۰۰ تومان بوده و افزایش ۲.۸ درصدی ماهانه داشته است.
دوغ ۶۱.۴ درصد گران شد
دیگر محصول لبنی با افزایش قیمت در ماه گذشته، دوغ است که هر یک و نیم لیتر آن به طور متوسط ۱۳ هزار و ۴۰۰ تومان و حداکثر تا ۱۴ هزار و ۶۰۰ تومان فروش رفته است. هر یک و نیم لیتر دوغ در شهریور پارسال ۸۳۵۰ و مرداد امسال ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان بوده که نشان میدهد افزایش ۶.۹ درصدی در مقایسه با مرداد و رشد ۶۱.۴ درصدی نسبت به شهریور پارسال دارد.