پادزهـرِ تحقـیر
اقتصاد میهن: "من اولاً مایل نبودم که از واکسن غیرایرانی استفاده کنم و به دوستان هم گفتم -هم به کسانی که اصرار میکردند، هم به بعضی از دوستان دیگر که منتظر می مانیم تا ان شاءالله واکسن داخل کشور تولید بشود و از واکسن خودمان استفاده کنیم؛ این افتخار ملّی را به معنای واقعی کلمه پاس بداریم."( بخشی از بیانات رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی) در چهارم تیرماه 1400).
بدون تردید، روز جمعه چهارم تیرماه ۱۴۰۰، روزی تاریخی و به یادماندنی در نهضت بومی سازی و ساخت داخل محسوب می گردد. میزان و سطح اهمیت مساله بومی سازی و توجه به ساخت داخل در کلام و عمل رهبر معظم انقلاب اسلامی، تا قبل از استفاده ایشان از واکسن ساخت ایران، برای خیلی از مدیران و متخصصین، به رغم صحبت ها و پیام های مستمر ایشان در این حوزه، تا این حد مشخص و شفاف نگردیده بود.
شایان ذکر است، به طور معمول، عمومی شدن کاربرد یک محصول فناورانه، وابسته به کاهش سطح مخاطرات کاربرد آن در ابعاد آسیب ها و خسارت های جانی در سطح اول و خسارت های مالی در سطح دوم و یا به عبارت دیگر، میزان ریسک آن می باشد. بر همین اساس، پذیرش ریسک مقام معظم رهبری بر مبنای اعتماد به کار نخبگان جوان سازنده واکسن، می تواند ضمن اتمام حجت، چراغ راه مدیران و متخصصان بخش های مهم صنعتی قرار گیرد.
در همین رابطه و در بررسی این موضوع، می توان به تقابل دو رویکرد “چشم امید و اتکاء به توان داخلی و یا تحمل ننگ وابستگی به بیگانگان” اشاره نمود؛ بدیهی است، رویکرد نظام، اعتقاد راسخ به توان داخلی بوده، به گونه ای که در این رویکرد، امروز، هر کار علمی و فناوری در کشور، بهدست توانمند پژوهشگران، نخبگان و دانشمندان جوان ایرانی قابل حصول بوده و چیزی وجود ندارد که جوانان نخبه و دغدغه مند ایرانی، قادر به ایجاد، تولید و ساخت آن در داخل کشور نباشند.
در تطبیق این رویکرد خودباورانه با حوزه های صنعتی بزرگ کشور و به ویژه، صنایع عظیم معدنی، متاسفانه، گاهاً، نگرش موجود در برخی از این صنایع، در نقطه مقابل نگاه آکنده از استغناء و خودباوری به توان داخلی، به صورت نامحسوس خودنمایی می کند؛ به عبارت دیگر، تفکر غالب در این مجموعه ها، بعضاً، چشم امید به کشورهای بیگانه و انتظار کمک و دستگیری از سوی آنان بوده و نگاه خوش بینانه به استعداد و دانش بومی وجود ندارد. بررسیهای انجام شده نشان داده است که عوامل گوناگونی برای ایجاد چنین نگرش منفی و بیاعتمادی به منابع و توان داخلی اثر گذار بوده که از مهم ترین آن ها، می توان به عدم جسارت در ریسک پذیری برخی مدیران، عدم توجه به ایجاد زیرساختهای تحقیق و توسعه، نبود اعتماد به نفس کافی، تمرکز صرف بر حاکمیت فروش و درآمد و … اشاره نمود که قطعاً، با الگوگیری از اقدام شجاعانه رهبری، این بخش نیز قابل اصلاح خواهد بود.
در پایان، باید به این نکته تاکید کرد، که پیام اصلی و نظر روشنبینانه رهبر معظم انقلاب اسلامی در دریافت واکسن ایرانی کرونا، توجه جدی به تولید داخل با تکیهی بر استعدادها، علم و توانمندی های بی کران درونی است. در همین راستا، شرکت سنگ آهن گهرزمین با تاسی به آرمان های بلند معظم له، ضمن پیشنهاد “نام گذاری روز چهارم تیرماه به عنوان روز بومی سازی در تقویم ملّی”، در تداوم تجارب موفق تاکنون، گسترش فعالیت های بومی سازی و ساخت داخل را با توان و جدیت بسیار بیشتر و با دامنه وسیع تر، در سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها برنامه ریزی و عملیاتی خواهد نمود؛ انشاءالله تعالی.