۱۴۰۰ دوشنبه ۲۷ ارديبهشت چاپ

پرستاران در صف مهاجرت

پرستاران در صف مهاجرت

اقتصاد میهن: این روزها سیل مهاجرت به کشورهای مهاجرپذیر اروپایی و آمریکایی در بین مشاغل حوزه درمان کشور فراگیر شده و کادر درمان کشور ما را نیز به‌شدت در معرض وسوسه انتخاب زندگی در این کشورها قرار داده است.

آرمین زارعیان، رئیس هیات‌مدیره نظام پرستاری تهران با اذعان به این موضوع تاکید دارد، طی چند ماه اخیر بیش از هزار پرستار درخواست خروج از کشور را داشته‌اند. در این بین مهاجرت پرستاران اوضاع را نگران‌کننده‌تر می‌کند، به گفته او، از زمانی که ویروس کرونا در کشورهای اروپایی شیوع پیدا کرد، به دلیل کمبود نیروهای متخصص در بیمارستان‌های اروپایی شرایط ورود پرستاران در این کشورها فراهم شد. گفته می شود، نمره زبان برای پذیرش این قشر برداشته شده و پرستاران می توانند به‌راحتی جذب این کشورها گردند.

کادر درمان به ویژه پرستاران  همیشه در صف مقدم درمان بیماران پا به پای پزشکان ایفای نقش می کنند  و حتی می توان گفت، مدت زمان بیشتری از زندگی  روزمره خود را در کنار بیماران هستند بطوریکه  تک تک بیماران را مثل  اعضای خانواده خود تصور می کنند  و یک حس عاطفی  و نزدیکتر از پزشک  بینشان و بیمار وجود دارد.  با شیوع و انتشار ویروس کرونا  نقش فرشتگان سفیدپوش پررنگ تر شد ودر شرایط سخت کاری و روحی جان بر کف نهاده و به جنگ کرونا رفتند  و در این ۱۵ ماه نقش سرباز خط مقدم  مبارزه با این ویروس منحوس  را داشتند.

مجبور شدند چند شیفت متوالی کار کنند و ساعتها  در جوار خطر کشیک دهند. حتی انجام کارهای ساده  روزمره مثل خوردن و آشامیدن به علت پوشیدن گان و ماسکهای چند لایه برایشان سخت است. یک لحظه خودمان را جای آنها بگذاریم؛  تا چند ساعت می توان این لباسها را تحمل کرد؟ اما این گروه با وجود خطر و استرس باز هم همه هم و غمشان  درمان و بهبود بیماران است و با ازدست دادن هر بیمار، کوهی از غم بر کار سختشان اضافه می شود.

تهدیدهای روانی ناشی از کرونا بر پرستاران

به گفته روانشناسان بیشترین تهدیدهای  روانی ناشی از کرونا  قشر پرستار را تهدید می کند . اضطراب و نگرانی و استرسی که این گروه برای اعضای خانواده خود دارند یک طرف قضیه است و خستگی ناشی از کار طولانی مدت نیز سلامت جسمی و روحی شان را تهدید می کند. یکی از پرستاران بیمارستانهای آموزشی اصفهان می گوید: شرایط به ویژه در مقطع زمانی پاییز و بخشی  از زمستان گذشته بسیار سخت بودو اکثر ما به  ویروس  کرونا مبتلا شدیم ولی زمانی که توانستیم برای بهبودی  به عنوان مرخصی استفاده کنیم نهایتا ۱۰ روز بود و با آنکه بسیاری از ما کاملا خوب نمی شدیم و حتی از لحاظ جسمی با درگیری های ریوی مواجه شده بودیم  باید به بیمارستان می آمدیم  و به بیماران رسیدگی می کردیم  چون نیروی جایگزین نبود و برای همین مدت زمان زیادی طول می کشید  تا کمی بتوانیم  سلامتی نسبی را به دست آوریم .

اهمیت ارتقای سطح علمی پرستاران

یک پرستار باید بطور کامل بر آنچه بصورت تئوری فرا گرفته مسلط باشد و مهارت علمی خوبی داشته  و از طرفی به روح و روان بیمار و حتی همراهان بیمار توجه ویژه داشته باشد.چه بسا همین نحوه برخورد و انتقال انرژی مثبت و آرامش در بهبود بیماران،قدم به قدم درمان دارویی می تواند موثر باشد. در این یکسال و چند ماهی که از انتشار ویروس کرونا می گذرد چه فداکاریهایی که انجام نداده اند. خواهش و التماس کردند، خود مبتلا شدند و جانشان را کف دست گذاشته تا ما زنده بمانیم. بخش اعظم شهدای مدافع سلامت  را همین فرشتگان سفیدپوش شامل می شوند. در سالهای گذشته قبل از شیوع ویروس کرونا قشر پرستار خواسته های مختلفی را مطرح می کردند اما با انتشار  این ویروس منحوس  و تحمیل فشار طاقت فرسا به نظام سلامت نه فقط ایران  بلکه کل دنیا، وضعیت این گروه هم به مراتب سخت تر شده است.

از جمله مشکلات این قشر می توان به کمبود نیرو در بیمارستانهای کشور، هزینه  بالای تحصیلی در دانشگاه،عدم الزام دولت  برای جذب فارغ التحصیلان دانشگاهی  و مشکلات معیشتی اشاره کرد که البته در این یکسال و چند ماه  وضعیت وخیم تری به خود گرفته است.  بد نیست نیم نگاهی به گزارش وضعیت سرانه پرستار  در دنیا و کشورمان و اظهار نظر دبیرکل  نظام پرستاری که در اواخر پاییز گذشته مطرح شد بیندازیم؛ به گفته شریفی مقدم، ما باید به ازای هر تخت دو و نیم کادر پرستاری داشته باشیم اما امار واقعی تنها هفت دهم  است .

فاصله زیاد رفاهی پرستاران داخل و خارج از کشور

مهاجرت پرستاران موضوعی است که از سالهای قبل هم وجود داشته اما در دوران انتشار کرونا این موضوع و درخواستها خروج از کشور پررنگتر شده است. از طرفی با شیوع این ویروس منحوس ،کشورهای غربی و خاورمیانه به نیروی پرستاری نیاز  زیادی پیدا کرده اند و برای جذب نیرو،تسهیلاتی هم در نظر گرفته اند. چندی پیش احمدرضا یزدان نیک ،دبیر هیئت مدیره نظام پرستاری اصفهان،به ایسنا گفت: سالانه حدود هزار پرستار با انگیزه به دست آوردن فرصتهای شغلی و رفاه بیشتر به خارج از کشور مهاجرت  می کنند.اما ما باید بدانیم یک پرستار سالها تحصیل کرده  و تجربه زیادی به دست آورده است و اینکه این نیرو را از دست بدهیم لطمه سنگینی به نظام سلامت وارد می شود که جبرانش سخت است.

بدون شک مهم‌ترین تبعات این مهاجرت‌های شغلی برای اقتصاد ایران دامن زدن به کمبود نیروی متخصص است؛ مساله‌ای که در حال حاضر نیز بازار کار با آن درگیر است. به گزارش “نوسان”، بحران کرونا باعث شد که سختی کار پرستاران بیشتر شود. لذا می طلبد که مسئولان  برای رفع کاستی ها و تامین رفاه این قشر برنامه ریزی اساسی داشته باشند. اما حتی در این وضعیت بحرانی و فرسودگی جسمی و روحی سفیدپوشان کاری از پیش برده نشد. بطوریکه دبیر هیئت مدیره نظام پرستاری  اصفهان در اینباره تصریح کرد: حق کرونایی که این همه در مورد آن تبلیغ شد بسیار کم بود و حتی می توان گفت مبلغ پرداخت شده توهین به پرستاران بود. حتی قرار بود ساعت کاری کاهش یابد  و به بسیاری از پرستارانی که با بیماران مبتلا به کرونا سر و کار داشتند تعلق نگرفت.

وضعیت سلامت پرستاران ایران

یزدان نیک درباره وضعیت  سلامت پرستاران نیز می گوید: بیش از ۵۰ هزار پرستار به کرونا مبتلا شده اند و متاسفانه بیش از ۱۰۰ نیروی پرستار جان خود را  از دست دادند و این در حالی است که پرونده برخی هنوز بلاتکلیف است و از مزایای شهید بودن برخودار نیستند.بدون شک در این موضوع هم مانند بسیاری دیگر از مباحث وعده های فراوانی داده شده و می شود، اما بی تفاوتی در مورد خواسته های مدافعین سلامت هم انصاف نیست. امید آن می رود با توجه به اینکه پرستاران در تامین سلامت جامعه نقش مهمی را ایفا می کنند. برای تحقق وعده هایی که در مناسبتهای گوناگون مطرح می شود تلاش شود و فقط در قالب یک خبر یا یک طرح باقی  نماند؛ چرا که بهبودی بیماران در کنار درمان دارویی با وجود یک نیروی پرستار سالم و راضی از لحاظ روحی و جسمی محقق می شود .

دیدگاه کاربران

نظراتی كه به تعميق و گسترش بحث كمك كنند، پس از مدت كوتاهی در معرض ملاحظه و قضاوت ديگر بينندگان قرار مي گيرد. نظرات حاوی توهين، افترا، تهمت و نيش به ديگران منتشر نمی شود.

بانک سینا بانک تجارت بانک صادرات ایران فولاد خراسان بیمه ملت موسسه ملل بانک ملی
پربیننده‌ترین
آخرین خبرها