مهیتین آتامان" ستوننویس روزنامه "صباح" ترکیه نزدیک به اردوغان در یادداشتی تند علیه ایران مینویسد: "از زمان پیروزی انقلاب در ایران آن کشور موضعی انفعالی در قبال غرب داشته و در مقابل، موضعی واکنشی در برابر جهان مسلمان اتخاذ کرده است. قابل درک است که ایران فاقد ظرفیت و توانایی لازم برای پاسخگویی در برابر سیاستهای ضدایرانی اعمال شده از سوی غرب است. برای مثال، ایران در برابر ترور صورت گرفته علیه سردار سلیمانی فرمانده سپاه قدس و محسن فخریزاده دانشمند هستهای آن کشور هیچ کار خاصی انجام نداد ترورهایی که با همکاری و مشارکت غرب صورت گرفته بودند. ایران هیچ اقدامی علیه امریکا و اسرائیل انجام نداد. در واقع، ایران اقدام تنبیهیای علیه غرب انجام نداده است. در مقابل، ایران موضعی واکنشی در قبال ترکیه و سایر کشورهای مسلمان داشته است. ظریف مدعی شده که شعر خوانده شده توسط اردوغان تهدیدی علیه تمامیت ارضی ایران بوده است. مشخص است که هدف ایران تخریب وجهه ترکیه به دلیل نقش آن کشور در آزادسازی اراضی تحت اشغال جمهوری آذربایجان از دست ارمنستان بوده است.
این روزنامه در ادامه نوشته است: اکنون ترکیه به بازیگر مهم و تغییردهنده معادلات در منطقه تبدیل شده است. تسلیحات ترکیه در جنگ قره باغ نتیجه را به نفع جمهوری آذربایجان تغییر داد. ایران خود را در تنگنا میبیند چرا که در حال مشاهده باخت خود به ترکیه در قفقاز است. نکته دوم آن که سیاست ایران در حمایت از ارمنستان شکست خورده است. ایران، جمهوری آذربایجان مسلمان را ،تهدیدی بالقوه علیه امنیت ملی خود قلمداد میکرد و مستقیم و غیرمستقیم از زمان فروپاشی شوروی به ارمنستان کمک کرده بود. اکنون ایران درک کرده که سرمایهگذاری بر روی ارمنستان بیهوده بوده و آن کشور نمیتواند در راستای منافع منطقهای ایران نقش ایفا کند. نکته سوم آن است که ایران خواستار شکل گیری اتحاد استراتژیک ترکیه و جمهوری آذربایجان به عنوان دو قدرت منطقهای نیست. جمهوری آذربایجان و ترکیه قویتر از نظر سیاسی و نظامی باعث هراس ایران میشوند. نکته چهارم آن که ایران از نظر مذهبی با اکثریت جمعیت شیعه است و در منطقه در اقلیت قرار دارد. در نتیجه، تهران نسبت به هر تحولی در جهان مسلمان حساسیت دارد. آنان بر این باورند که اتحاد ترکیه و جمهوری آذربایجان باعث تقویت بلوک سنی میشود و این را شکستی برای خود در بازی با حاصل جمع صفر قلمداد میکنند. پنجم آن که ایران تلاش میکند تا شکستی که پس از ترور فخریزاده متحمل شده و وجهه خود را ترمیم کند.
این رسانه نزدیک به اردوغان در ادامه مدعی شده است: از آنجایی که ایران توانایی انتقام گرفتن از اسرائیل را ندارد از این رو درباره اظهارات اردوغان مبالغه میکند. با این وجود، به نظر میرسد حملات لفظی ظریف در میان مردم ایران نیز خریداری ندارد. ترکیه در رابطه با ایران عاقلانه و پختهتر عمل کرده است. ترکیه مخالف تحریمهای امریکا علیه ایران بوده است به همین خاطر است که اسرائیل و دولتهای عربی منطقه علیه ترکیه اتهاماتی را مطرح کردند. اردوغان همواره خواستار همکاری منطقهای بین ترکیه با جمهوری آذربایجان، گرجستان، روسیه، ایران و ارمنستان بوده است.
"مهمت شکر" ستوننویس روزنامه "ینی شفق" از روزنامههای نزدیک به حزب عدالت و توسعه نیز یادداشت تندی را علیه ایران منتشر کرده است. او در یادداشتی تحت عنوان" ایران رنگ واقعی خود را نشان داد" ایران را متهم به "ریاکاری" کرده و مینویسد: "به نظر میرسد به دلیل داشتن مرزی ۵۶۰ کیلومتری تنها میتوانیم بگوییم که ایران همسایه ماست نه چیزی فراتر از آن. به نظر میرسد ایران برخلاف شعارهایش به هیچ وجه "دوست" و "برادر" ترکیه نیست. ایران ماسک از چهره برداشت و رنگ واقعی خود را نشان داد. به نظر میرسد ظریف آن چهره دوست داشتنیای که قلمداد میشد نبوده است. ایران گویا فراموش کرده زمانی که بر سر برنامه هستهایاش رو در روی غرب قرار گرفته بود این ترکیه بود که از آن کشور حمایت کرد. زمانی که هیچ کشور دیگری حاضر به حمایت از ایران نبود زمانی که پرچالشترین دوره برای ایران محسوب میشد. ایران اما مسیر متقابلی را در قبال ما نپیموده است. آنان این کمک ترکیه را نادیده گرفتهاند و به رویای احیای امپراتوری پارسی ادامه میدهند. به نظر میرسد باید به ایران نشان دهیم که اگر از خط قرمز عبور کند ما آنان را در مسیر صحیح قرار خواهیم داد".