از ابوالفضل میرعلی و حسین هدایتی گرفته تا محسن پهلوان مقدم، امیرحسین آزاد و هادی رضوی حالا باید در زندان آب خنک بخورند. پروندههای دیگری نیز همچون پرونده فساد در فروش گوشت نیز در جریان است.در هفته جاری حکم دادگاه یکی دیگر از پروندههای فساد اقتصادی اعلام شد. بر اساس آن هادی رضوی متهم پرونده فساد در بانک سرمایه، به ۲۰ سال زندان، رد مال، ۷۴ ضربه شلاق و محرومیت از خدمات دولتی محکوم شد.

هادی رضوی(چپ) و احسان دلاویز به حبسهای طولانی مدت محکوم شدند
این حکم از اهمیت ویژهای در افکار عمومی برخوردار است چرا که هادی رضوی داماد محمد شریعتمداری وزیر کار، رفاه و امور اجتماعی است. رضوی متهم به پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه با هدف خارج کردن حدود ۱۰۷ میلیارد تومان از این بانک بدون تودیع وثیقه و تحصیل مال نامشروع شده بود.این پرونده متهم دیگری به نام احسان دلاویز دارد که به گفته غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه به ۱۰ سال زندان محکوم شده است. البته حکم رضوی و دلاویز قابل تجدیدنظر است. در این پرونده هنوز دادگاه محمد امامی دیگر متهم مرتبط با رضوی و دلاویز برگزار نشده است. هرسه آنها تهیه کننده سریال پرطرفدار شهرزاد بودند. پرونده بانک سرمایه متهمان سرشناس دیگری هم دارد که آنها نیز مانند رضوی احکام سنگینی دریافت کردند.

حسین هدایتی عابر بانک فوتبال
حسین هدایتی در این پرونده به تحمل بیست سال حبس و محرومیت دائم از به کارگیری خدمات دولتی و رد مال معادل بیش از ۴۸۸ میلیارد تومان شد. او به تحمل ۷۴ ضربه شلاق هم محکوم شد.هدایتی متهم به اختلاس، اخلال در نظام اقتصادی کشور، پرداخت رشوه و... شده بود. حسین هدایتی که مشهور به "عابر بانک" فوتبال است، روابط نزدیکی با چهرهای سرشناس به خصوص ورزشکاران و مداحان برجسته داشت. فساد بانک سرمایه که به عنوان "ابر فساد" از سوی قوه قضائیه معرفی شده است، بیش ۱۴ هزار میلیارد تومان است.

پرویز کاظمی (وسط)، وزیر دولت احمدی نژاد به حبس و شلاق محکوم شد
در این پرونده اواخر سال گذشته سه مدیر سابق این بانک به ۲۰ سال حبس، ۷۴ ضربه شلاق در انظار عمومی و محرومیت دائم از مشاغل دولتی محکوم شدهاند.این سه متهم علی بخشایش و محمدرضا توسلی، مدیران عامل سابق بانک سرمایه و پرویز کاظمی رئیس سابق هیات مدیره این بانک بودند. کاظمی در دوره اول ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، وزیر رفاه بود.همچنین علیرضا حیدرآبادیپور مدیرعامل پیشین بانک سرمایه نیز که از کشور متواری شده بود چندی پیش در اسپانیا بازداشت شد و روند بازگرداندن او به کشور در جریان است.
این موارد فقط متهمان کلان پرونده بانک سرمایه هستند، افرادی که یا از رانتهای بزرگ استفاده کرده اند و یا با سوء استفاده از موقعیت خود و دریافت رشوههای کلان، رانتهای بزرگ داده اند. قاضی این پرونده، مسعودی مقام و برای اکثر متهمان اصلی حکم ۲۰ سال حبس صادر کرده است. البته هنوز این پرونده در جریان است و به تازگی بهروز ریخته گران، سرمایه دار مشهور اصفهانی در راستای این پرونده دستگیر شده است.

محسن پهلوان مقدم، پدیده اقتصادی که به ابد محکوم شد
پروندههای مشهد
مشهد در سالهای اخیر یکی از پایگاههای اصلی مفسدان اقتصادی در کشور بوده است. فسادهای کلانی از این شهر کلید خورده اند و دامن کل کشور را گرفته اند.پرونده پدیده شاندیز از جمله مهمترین آنهاست که چندی پیش احکام دادگاه آن صادر شد. ۱۹ متهم این پرونده مجموعا ۱۵۰ سال به حبس محکوم شده اند. دادگاه محسن پهلوان مقدم، مدیرعامل را به حبس ابد و شماری دیگر از متهمان را به حبسهای طولانی محکوم کرده است. اتهامات اصلی این پرونده افزایش صوری سرمایه و کلاهبرداری بوده است.
این در حالی است که در زمان اوج فروش سهام پدیده یعنی در سالهای ۸۹ تا ۹۳ محسن پهلوان مقدم، به عنوان پدیده اقتصادی کشور و نابغه معرفی میشد. پدیده ساعتهای زیادی تبلیغاتی تلویزیونی داشت و هیچکس نمیتوانست آن را زیر سوال ببرد. سقوط سهام پدیده و اعتراضهای مالباختگان ورق را برای پهلوان مقدم و همکارانش برگرداند. سوالهای فراوانی حول شکل گیری پدیدهای به نام پهلوان مقدم وجود دارد. او چگونه توانست پروژههای عظیم گردشگری در مشهد را به دست بگیرد. او چگونه توانست در افغانستان وارد بازار ساخت و ساز شود؟ او چگونه توانست ساعتها آنتن تلویزیون را در اختیار بگیرد؟ قطعا فقط پای پول میان نبوده است و روابط و رانت در این زمینه تاثیر به سزایی داشته اند. عدهای داستان پهلوان مقدم و پدیده شاندیز را شبیه به قصه سریال "هیولا" ساخته مهران مدیری میدانند.

میرعلی، متهمی که تصاویرش از سوی خبرگزاری قوه قضائیه با فیلتر منتشر شد
پرونده مهم دیگر مشهد پرونده مؤسسه مالی و اعتباری «ثامنالحجج» بود. دادگاه این پرونده سال گذشته برگزار شد و در شهریور ماه حکم آن صادر گردید. متهم اصلی این پرونده ابوالفضل میرعلی بود. میرعلی در حکم اولیه دادگاه به ۱۵ سال حبس محکوم شد.در این پرونده رباب ابراهیمی همسر میرعلی متهم ردیف دوم بود و مهدی رمضانی نیز در جایگاه متهم ردیف سوم قرار داشت. این دو متهم از اتهامات خود تبرئه شدند. حکم پرونده ثامن البته با انتقادات شدیدی همراه بود چرا که این موسسه لطمه سنگینی به دولت زد و دولت مجبور شد چند هزار میلیارد تومان برای جبران بدهیهای ثامن به مردم پرداخت کند. از طرف دیگر دولت مدعی بود اعتراضات دی ماه سال ۹۶ به دنبال برخورد با این موسسه به راه افتاد. ناظران و تحلیلگران می گویند ابوالفضل میرعلی به دلیل روابط خاصی که داشت توانست در موسسه ثامن پیش برود و وضعیت فاجعه باری را رقم زند. در دادگاه میرعلی نامهایی همچون منوچهر متکی مطرح شد.

امیرحسین آزاد بیست و هشت سال حبس خورد
داماد استاندار
پرونده حساس دیگری که اخیرا به نتیجه رسیده و حکم آن صادر شده است پرونده موسسات مالی «البرز ایرانیان»، «ولیعصر»، «فردوسی» و «آرمان» است. این پرونده نیز در نوع خود جالب توجه بود، اما در لابه لای اخبار دیگر کمتر به آن پرداخته شد. رسیدگی به این پرونده در شعبه ۴ دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی صورت گرفت.متهمان این پرونده عبارت بودند از امیرحسین آزاد متهم ردیف اول، حسن قریانی متهم ردیف دوم، مهدی بهرامی و احسان حیدری متهمان ردیف سوم و چهارم. اتهام این افراد افساد فی الارض، اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور با علم به مؤثر بودن اقدامات در اخلال، کلاهبرداری مشدد و جعل امضا، استفاده از سند مجعول، جعل مهر و خیانت در امانت و تحصیل مال از طریق نامشروع است.
این پرونده در هفت جلسه دادگاه بررسی شد و نهایتا قاضی حکم سنگینی را برای متهمان صادر کرد. در این پرونده امیرحسین آزاد فرزند محمدعلی و حسن قریانی فرزند حسین هرکدام به جرم اخلال عمده در نظام اقتصادی و همچنین جعل و استفاده از سند مجعول محکوم شدهاند که بابت اخلال به ۲۵ سال حبس به علاوه ضبط کلیه اموالی که از طریق خلاف قانون تحصیل کردهاند، همچنین تحمل ۷۴ ضربه شلاق در انظار عمومی و بابت جعل و استفاده از سند مجعول، هرکدام به تحمل سه سال حبس تعزیری و محرومیت از کلیه خدمات دولتی محکوم شدهاند. در این پرونده نیز ردپای رانت و روابط فامیلی مشهود بود. متهم اصلی پروند یعنی امیرحسین آزاد (۲۴ ساله) فرزند استاندار پیشین همدان وایلام در دولتهای نهم و دهم است. او داماد فریدون همتی نماینده پیشین مجلس و استاندار فعلی هرمزگان است. قطعا یک جوان ۲۴ بدون استفاده از رانت و رابطه نمیتواند دست به چنین فساد بزرگی بزند. با این حال فریدون همتی ارتباط خود را با پرونده البرز ایرانیان رد کرده است.

متهمان فروش گوشت برزیلی
پروندههای روی میز
جدای از این موارد، پروندههای دیگری نیز در دست بررسی است که آنها هم بحث برانگیز و جنجالی هستند. درحال حاضر پرونده متهمان گوشتهای منجمد برزیلی در شعبه چهارم دادگاه رسیدگی به مفاسد اقتصادی به ریاست قاضی صلواتی در دست بررسی است. در این پرونده، جهیزی؛ رئیس اداره تنظیم بازار جهاد کشاورزی استان تهران به عنوان متهم ردیف دوم است.فردی که از مقام و موقعیت خود سوء استفاده کرده است.پروندههای دیگری نیز وجود دارند که البته جزییات زیادی از آنها منتشر نشده است، اما ظاهرا مرتبط با مسائل مالی هستند. پرونده عیسی شریفی، قائم مقام محمدباقر قالیباف، در شهرداری تهران یکی از آنهاست.
پرونده اکبر طبری از مقامات پیشین قوه قضائیه هم به تازگی حساسیتهایی بر انگیخته است. چندی پیش بازداشت طبری از سوی مقامات قوه قضائیه تائید شد. در کنار اینها پرونده مهدی جهانگیری برادر اسحاق جهانگیری و حسین فریدون، برادر رییس جمهور نیز همچنان باز و رسیدگی در جریان است. افکار عمومی امیدوارند این پروندهها نیز مانند دیگر پروندههای مالی روند شفافی داشته باشند و اطلاع رسانی دقیقی درباره آن صورت گیرد.