در حالی که کاربران به شدیت از کاهش سرعت اینترنت ناراضی هستند، عیسی زارعپور در اینستاگرام، با بیان اینکه یکی از جعلیات رایج در فضای مجازی «فیکنیوزها» هستند، گفت: خبرهای جعلی گاهی آنقدر باورپذیر آماده میشوند که ممکن است طیف بزرگی از جامعه باور و بر اساس آن قضاوت کنند یا تصمیم بگیرند. اگر بخواهم نمونهای در روزهای اخیر مثال بزنم این دو شکلاند. شکل پایینی «نمودار ترافیک سایتساز گوگل است که در دو هفته گذشته افت کرده و به هیچ وجه نشاندهنده ترافیک کل گوگل نیست».
وی ادامه داد: در حالی که در فضای مجازی و برای حقیقت نشان دادن یک دروغ، از آن به عنوان «نمودار ترافیک کل سرویسهای گوگل در ایران» و حتی به عنوان «وضعیت پهنای باند بینالملل کشور» استفاده شده است.
وزیر ارتباطات فناوری اطلاعات افزود: تصویر بالا، نمودار واقعی ترافیک یکی از سرویسهای پرکاربرد گوگل یعنی «جستجوی گوگل» در همان بازه زمانی است که اگر سایر سرویسها را هم انتخاب و بررسی کنید، نمودار آن مشابه همین بوده و در طول این دو ماه اخیر هیچ تغییری نکرده است. یکی از راههای مقابله با فیکنیوزها تقویت «تفکر نقاد» است. تفکر نقاد به ما کمک میکند تا پیش از آنکه در فضای مجازی چیزی را بپذیریم درباره منبع، گوینده و هدف آن کنجکاو شویم و کنکاش کنیم.
ادعای وزیر ارتباطات در حالی است که کاهش سرعت اینترنت در کشور بسیار محسوس است و به هیچ وجه قابل انکار نیست. حال اینکه وزیر ارتباطات انتقادها را فیک دانسته، یادآور سخن جنجالی احمدینژاد است که در واکنش به گرانی برخی محصولات و کالاها گفته بود، در کوچه خانه ما قیمتها ارزان است!! حالا شاید در محله و کوچه وزیر ارتباطات و دیگر مقامات دولت نیز سرعت اینترنت بالا باشد که متاسفانه مردم به خانه و محله مقامات نیز دسترسی ندارند!
فیلتر اینستاگرام در ایران کلید خورده است؟
در نمودار بالا «پینگ» اینستاگرام از آی پی ایران با بقیه کشورها مقایسه شده است.
«پینگ» معیار احتساب فاصلهی زمانی اتصال بین دو دستگاه در شبکه است. از طریق میزان پینگ، میفهمیم که چقدر طول خواهد کشید که یک بسته اطلاعات از سمت دستگاه هوشمند مانند کامپیوتر به سمت سرور رفته و دوباره از آن مسیر برگردد.مصطفی آرانی، روزنامهنگار، با اشاره به این آمار نوشت: اینستاگرام را اینطوری دارند فیلتر میکنند. خیلی ساده اگر بخواهم کاری که با اینستا کردند را توضیح بدهم: اتوبان سه باندهای داریم به اسم اینترنت. کسانی که میخواهند به اینستا بروند را مجبور میکنند از یک باند بروند و هر روز در حال باریک کردن این مسیر هستند. با اینکه تعداد خودروهایی که میخواهند از این باند بروند زیادتر است. نتیجه ترافیک زیادتر است و کند شدن ارتباط شما به سرورهای اینستاگرام و بازگشت دیتا از سروهای اینستا به موبایلهای شما. اما وقتی که اعتراض کنید میزان سرعت در باندهای دیگر را به شما نشان میدهند و میگویند اسپید تست میگوید همه چیز نرمال است.
اجرای بی سروصدای طرح صیانت؛ علت کاهش سرعت اینترنت
عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح طلب نیز نوشته است: سقوط ٧ پلهای رتبه جهانی اینترنت ایران در بهمن ١۴٠٠ این است که جلوی افزایش ماهانه ظرفیت را گرفتند. کندی اینترنت ربطی به زیرساختها ندارد. این وضع ناشی از اجرای بیسروصدای «طرح صیانت» پیش از «تصویب قانون» است.
سرعت یا قیمت، مساله این است!
سجاد بنابی، معاون سابق توسعه سرمایه انسانی و مدیریت منابع وزیر ارتباطات نیز اخیرا در توییتر خود نوشت: «در دنیا با رشد مصرف اینترنت، قیمت هر گیگابایت برای مصرفکننده کاهش پیدا میکند.»
رتبه ایران در اینترنت ۵G همتراز با افغانستان
بررسیهای سال۲۰۲۱ اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) از عملکرد رگولاتورهای ارتباطی سراسر جهان نشان میدهد ایران در زمینه توسعه نسل پنجم ارتباطات و اقتصاد دیجیتال نسبت به کشورهای منطقه عملکرد مطلوبی نداشته است. براساس این آمار امتیاز ایران ۴۶/ ۴۸ از ۱۰۰ است که در مقایسه با ترکیه با امتیاز ۶۶ یا دیگر کشورهای همتراز ایران، جای تامل دارد.برخی کارشناسان با انتقاد از عملکرد رگولاتوری معتقدند بسیاری از مشکلات فعلی صنعت ICT و کندی ورود تکنولوژیهای جدید، به عملکرد ضعیف این نهاد برمیگردد و چنانچه مانند بسیاری کشورها، رگولاتور ایران دارای استقلال کافی از دولت بود، شاید وضعیت به مراتب بهتر بود.
خسروی، کارشناس حوزه ICT: رگولاتوری فعلی ایران، چه از نظر رای و چه از نظر مالی، کاملا به دولت وابسته است و حتی ریاست این سازمان، در سمت معاون وزیر ارتباطات فعالیت میکند. وجود سندیکاهایی که از اعضای فعال صنعت تشکیل شده باشند در کنار نمایندهای از سوی مصرفکنندگان و نهادهای مرتبط در این کمیسیون ضروری به نظر میرسد تا منافع تمامی طرفین به درستی رعایت شود.