بازار لیزینگهای خودرو داغ شد
فروش اقساطی خودرو یکی از راهکارهایی است که کمپانیهای مختلف جهان برای رفع مشکل قیمت بالای محصولاتشان و همچنین افزایش فروش خود در برابر رقبا انتخاب میکنند. البته این موضوع در کشور ما رویهای متفاوت دارد، زیرا سودهای گزاف شرکتهای لیزینگی بیشتر از اینکه معادله را به نفع مشتریان کند، آن را به نفع فروشندگان تغییر میدهد. زیرا حالا شرایط به شکلی شده که امکان فروش فوری مهیا نیست و نمایندگیها و سیستمهای فروش رسمی در دسترس بسیاری قرار نمیگیرد، چرا که حجم تقاضا بسیار بالاست و جوابگوی نیاز مردم نیست و پیشفروشهای خودروسازان نهتنها به تحویلهای دو ساله و سه ساله رسیده است، بلکه در دقایق اول ظرفیتها تکمیل میشود. این موضوع درحالی رخ میدهد که قدرت خرید مردم کاهش داشته است و جوابگوی خرید نقدی از بازار آزاد نیست و همین مسأله دوباره بازار شرکتهای لیزینگ خودرو را داغ کرده است.
آرش رازانی، کارشناس صنعت خودرو در این زمینه میگوید: «خودروهای لیزینگی معمولا در زمانهایی رونق میگیرد که خودروهای صفر در بازار کمیاب میشود، زیرا در حالتی خارج از معمول یک رده از قیمت را به خود اختصاص میدهد و توان خرید برای همه وجود ندارد.» او در ادامه با اشاره به اینکه عدم عرضه و تقاضا در بازار موجب روی آوردن مردم به خرید خودروهای لیزینگی شده است در این زمینه توضیح میدهد: «البته اکنون مسأله دیگری که موجب رونق فروش خودروهای لیزینگی شده، تقاضا است. زیرا ظرفیت تولید کارخانهها و واردات مطابق نیاز بازار نیست. بهطوری که با انجام لیزینگ به نوعی پیش خریدی انجام میدهند که ممکن است در ازای آن خودروی درخواستی وجود نداشته باشد و اتفاقا بیشتر کلاهبرداریهای شرکتهای لیزینگی هم در قالب همین پیشفروشها اتفاق میافتد.»
خرید لیزینگی چقدر برایتان آب میخورد؟
یک سمند ال.ایکس 75میلیون تومانی در شرکتهای لیزینگی برایتان حدود 140میلیون تومان تمام میشود. با یکی از شرکتهای مطرح لیزینگ خودرو تماس میگیرم و شرایط فروش سمند را از آنها میپرسم. اپراتور شرکت میگوید که باید 40درصد مبلغ سمند در بازار آزاد را یعنی چیزی حدود 30 میلیون تومان به صورت نقدی پرداخت کنم و 60درصد مبلغ فروش سمند یعنی 45میلیون تومان را به صورت وام دریافت کنم. اگر بخواهم سمند را 36 ماهه بخرم مبلغ هر قسط ماهانه 2میلیون و 200 هزار تومان است و خودرو تا زمانی که تمام اقساط آن پرداخت نشود به نام خریدار زده نمیشود. این شرکت خودرویی به ازای تسهیلاتی که در اختیار مشتریان قرار میدهد ضامن نمیخواهد اما به ازای هر قسط باید یک برگه چک به شرکت تسلیم شود.
در واقع این شرکت به ازای 45میلیون تومان وامی که در اختیار مشتریانش میگذارد، چیزی حدود 79 میلیون تومان پس میگیرد. درواقع این شرکت لیزینگی چیزی حدود 44درصد سود برای خود قایل شده است. یک شرکت لیزینگی دیگر پژو 206 تیپ دو را که درحال حاضر در بازار حدود 80میلیون تومان قیمت دارد، به این شرط میفروشد که خریدار 40میلیون تومان یعنی نصف مبلغ خودرو را به صورت نقدی بپردازید و بقیه را به صورت اقساط تأمین کند. اگر بخواهید 206 تان را به صورت دو ساله از این شرکت خریداری کنید باید ماهانه چیزی حدود 2میلیون و 100هزار تومان قسط بپردازید و در مجموع پس از 2سال به ازای 40میلیون تومان وامی که در اختیار مشتری گذاشته است، چیزی حدود 50میلیون و 400هزار تومان پس بگیرد و در واقع با سودی حدود 20درصد خودرو را فروخته است. سایر شرکتهای لیزینگی هم سودی بین 20 تا حتی 50درصد از مشتریان خود میگیرند. این موضوع درحالی رخ میدهد که شرکتهای لیزینگی براساس قانون اجازه دارند تنها حدود 3درصد بیشتر از سود رسمی بانکها به تسهیلات خود اضافه کنند. با این حال شرکتهای لیزینگی این قاعده را کمتر رعایت میکنند.
دریافت سودهای گزاف در شرکتهای لیزینگ خودرو درحالی رخ میدهد که سود تسهیلات بانکی درحال حاضر بین 18 تا 21درصد است. بنابراین اگر پول کافی ندارید و میخواهید خودرویتان را به صورت اقساطی بخرید، بهتر است به جای وامگرفتن از شرکتهای لیزینگی به سراغ بانکها بروید. درحال حاضر بسیاری از بانکها حاضرند به شما وامهای بین 10 تا 30میلیون تومان در قالب وام خرید کالا بدهند.
بیمه بدنه اجباری در فروشهای لیزینگی
یکی دیگر از هزینههایی که شرکتهای لیزینگی به مشتریان تحمیل میکنند، هزینه بیمه بدنه است که درحال حاضر برای خودروهای پرتیراژ داخلی که صفر هستند، رقمی بین یکمیلیون تا یکمیلیون و 500هزار تومان است. البته شرکتهای لیزینگ خیلی نگران آسیب خودروی شما نیستند، زیرا آنها میتوانند درصورتی که شما در پرداخت اقساطتان کوتاهی کنید، خودرو را از شما پس بگیرند و البته خسارتهایی را که به آن زدهاید، از بیمه دریافت کنند.
به جای خرید لیزینگی وام بانکی بگیرید
دریافت سودهای گزاف در شرکتهای لیزینگ خودرو درحالی رخ میدهد که سود تسهیلات بانکی درحال حاضر بین 18 تا 21درصد است. بنابراین اگر پول کافی ندارید و میخواهید خودرویتان را به صورت اقساطی بخرید، بهتر است به جای وامگرفتن از شرکتهای لیزینگی به سراغ بانکها بروید. درحال حاضر بسیاری از بانکها حاضرند به شما وامهای بین 10 تا 30میلیون تومان در قالب وام خرید کالا بدهند. البته بانکها برای پرداخت این نوع وام معمولا یک ضامن میخواهند و بخشی از مبلغ وامتان را که چیزی بین 2 تا 4میلیون تومان است، در حسابتان بلوکه میکنند.
با این حساب از مبلغ وام بانکیتان باید رقمی را که بانکها بلوکه میکنند، کسر کنید. اگر با این وامها کارتان راه نمیافتد، بهتر است به جای اینکه کل مبلغ کسریتان را از شرکتهای لیزینگی وام بگیرید، بخشی را با وام بانکی تسویه کنید و باقیمانده را در اقساط کوتاهمدتتر به شرکتهای لیزینگی پرداخت کنید. خوب است که بدانید سود وامهای کوتاهمدتتر در شرکتهای لیزینگی کمتر است و این مسأله میتواند معادله را به نفع شما رقم بزند و زودتر هم سند خودرویتان به نامتان شود. در شرکتهای لیزینگی معمولا 40 تا 50درصد مبلغ در ابتدا دریافت میشود و مابقی آن به صورت اقساط 6 تا 24ماهه تقسیمبندی میشود و البته هستند شرکتهایی که قبول کنند خودرو را به صورت اقساط 36ماهه به شما تحویل دهند
قبل از خرید لیزینگی به سایت بانک مرکزی سر بزنید
در شرکتهای لیزینگی معمولا 40 تا 50درصد مبلغ در ابتدا دریافت میشود و مابقی آن به صورت اقساط 6 تا 24ماهه تقسیمبندی میشود و البته هستند شرکتهایی که قبول کنند خودرو را به صورت اقساط 36ماهه به شما تحویل دهند. با این حال تعداد شرکتهایی که اقساط طولانیتر را میپذیرند، کمتر از بقیه است، البته خودروهای لیزینگی خود به چند دسته تقسیم میشوند؛ برخی که وابسته به واحدهای تولیدی هستند مانند رایان سایپا و ایرانیان که مربوط به دو خودروساز سایپا و ایرانخودرو است. برخی دیگر لیزینگهای بانکی هستند مانند لیزینگ ملت، پارسیان و پاسارگاد و از این دست خودروهای لیزینگی و درنهایت گروه سوم هم لیزینگهای مستقل هستند. با این حال برای آنکه کلاه سرتان نرود، بهتر است قبل از خرید حتما به سایت بانک مرکزی مراجعه کنید و آخرین فهرست لیزینگهای مجوزدار را دریافت کنید. البته یادتان باشد که به مجوز سالهای قبل یک شرکت لیزینگی اعتماد نکنید؛ چراکه ممکن است مجوز آن بعدا باطل شده باشد.