کد خبر : 90085 تاریخ : ۱۴۰۰ شنبه ۲۰ شهريور
بازگشت آژانس به نقش پلیس بد اقتصاد میهن: ایران اعلام کرده که عجله‌ای برای بازگشت به خان هفتم گفتگو‌های وین ندارد و از سرگیری مذاکرات برجامی احتمالا چند هفته‌ای به طول خواهد انجامید. موضوعی که به نظر زیاد به مذاق طرف غربی خوش نیامده و حالا به هر دری می‌زند تا بتواند از نشست شورای حکام که قرار است طی روز‌های آینده برگزار شود، برای خود اهرم فشاری بسازد وامتیاز بگیرد.
بازگشت آژانس به نقش پلیس بد

از هم اکنون صف آرایی‌ها درباره این نشست هم شکل گرفته و در حال شفاف شدن است. در همین راستا رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران برای رایزنی با مقامات روسی درباره احیای توافق هسته‌ای یا به عبارت بهتر تدارک یک معرکه گیری جدید در شوای حکام به مسکو سفر و با سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه دیدار و گفت گو کرده است. سفری که اگرچه مالی آن را سازنده خوانده، اما طرف روسی آب پاکی را روی دست مالی ریخته و هشدار داده که غرب به دنبال امتیازگیری از برجام از طریق شورای حکام نباشد.

واکنش روس‌ها به همین جا ختم نشد و میخائیل اولیانوف نماینده این کشور در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین، به ادعای «لارنس نورمن» خبرنگار وال استریت ژورنال که گفته بود کشور‌های آلمان، فرانسه، انگلیس و آمریکا می‌خواهند روسیه را مجاب کنند که در صورت مطرح‌شدن قطعنامه‌ای ضد ایران در جلسه پیش روی شورای حکام، رأی ممتنع به آن بدهد؛ پاسخ صریحی داد و در صفحه توئیتر خود خاطر نشان کرد که مسکو به قطعنامه احتمالی شورای حکام علیه ایران، رأی منفی می‌دهد: «هیچ توهمی نداشته باشید. اگر پیش‌نویس قطعنامه‌ای علیه ایران در شورای حکام آژانس اتمی مطرح شود، روسیه به آن رأی منفی می‌دهد.»

تکاپوی طرف غربی برای امتیازگیری به سفر اخیر مالی ختم نشده و آمریکایی‌ها که دیگر جایی در میز گفتگو‌های برجامی ندارند با همان لحن «فشار» در هر اظهار نظری خواستار از سرگیری مذاکرات وین در سریع‌ترین زمان ممکن شده اند. به عنوان نمونه آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در کنفرانس خبری اخیر خود با هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان اعلام کرده بود که آمریکا دارد به نقطه‌ای «نزدیک‌تر» می‌شود که از خیر برجام بگذرد. وی در این باره گفت: «من تاریخ خاصی را تعیین نمی‌کنم، اما داریم به نقطه‌ای نزدیک‌تر می‌شویم که بازگشت به برجام منافعی را که بر سر آن توافق شده بود، مهیا نمی‌کند.» همچنین ند پرایس سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مدعی شد که هنوز به نقطه ترک مذاکرات وین درباره برجام نرسیده‌ایم و همچنان معتقدیم که بازگشت متقابل به اجرای تعهدات قابل دسترسی و امکان‌پذیر است و تا زمانی که تلاش برای دستیابی به آن در خدمت منافع ما باشد، آن را دنبال خواهیم کرد.

در این بین و در کنار تکاپوی رابرت مالی و ادعا‌های مقامات وزارت خارجه آمریکا، طرف غربی روی گزارش اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران که چندی قبل بخش‌هایی از آن رسانه‌ای شد، حساب ویژه‌ای باز کرده است و آن طور که روزنامه گاردین در گزارش خود نوشته است، کشور‌های غربی تمام عزمشان را جزم کرده اند که براساس همین گزارش پیش از شروع به کار نشست شورای حکام بیانیه‌ای علیه ایران صادر کنند.

گزارشی که به تصریح رئیس جمهور کشورمان غیرسازنده و مخل مسیر مذاکره است. این گزارش آژانس واکنش سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان را نیز در پی داشت و بهروز کمالوندی در این‌باره توضیح داد که بازرسی‌های نوع فراپادمانی متوقف شده، اما بازرسی‌های پادمانی طبق قانون و با روند طبیعی، در حال انجام است: «بر اساس قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران، دو ماه بعد از تصویب این قانون و با توجه به لغو نشدن تحریم‌ها علیه ایران، اعلام کردیم که دیگر نظارت‌های فراپادمانی در کشور اجرا نخواهد شد؛ بنابراین آژانس بین المللی انرژی اتمی دیگر اظهاریه، دسترسی و بازرسی پروتکلی ندارد، اما بازرسی‌های پادمانی که در همه کشور‌ها در حال انجام است، طبق روال طبیعی در ایران هم انجام می‌شود.»

همچنین غریب آبادی نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی که چندی قبل موضع صریحی در خصوص گزارش اخیر آژانس درباره ایران داشت؛ با انتشار توئیتی درباره تحولات مرتبط با آژانس و نشست این هفته شورای حکام نوشت که آژانس نمی‌تواند خود را از سرنوشت تفاهم هسته‌ای جدا کند: «سیاست‌زدایی، استقلال، بی‌طرفی و حرفه‌ای‌گری از اصول ضروری برای حفظ اعتبار آژانس و جلب اعتماد کشور‌های عضو آن است. آژانس باید برای تقویت همکاری‌ها و تعاملات برنامه ریزی کند، نه این که به ایجاد بی اعتمادی به کشور‌های عضو مبادرت کند. آژانس و نهاد‌های سیاست گذار آن نمی‌توانند خود را از سرنوشت تفاهم هسته‌ای جدا کنند. هر اقدام غیر سازنده، مخل فرایند مذاکره خواهد بود. البته، امیدوارم عقلانیت بر نشست هفته بعد شورای حکام، حاکم شود و همکاری در برابر همکاری، حسن نیت در برابر حسن نیت و اقدام در برابر اقدام، مد نظر قرار گیرد.»