کد خبر : 88474 تاریخ : ۱۴۰۰ پنج شنبه ۳ تير
چالش ابراهیم رئیسی با سهم خواهی تندروها از کابینه سیزدهم اقتصاد میهن: انتخابات سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با پیروزی ابراهیم رئیسی به پایان رسید. نکته نگران کننده در این انتخابات تعداد بالای آراء باطله بود. به باور مهدی چمران از سیاسیون اصولگرا، پیام آراء باطله این بود که آنها به رغم نارضایتی و گلایه مند بودن، نسبت به نظام وفادار هستند و در انتخابات شرکت کردند.
چالش ابراهیم رئیسی با سهم خواهی تندروها از کابینه سیزدهم

او به دو چالشی که رئیس جمهور منتخب در مقابل با درصد بالای کسانی که مشارکت نکردند و تلاش تندروها برای منتسب کردن خود به این دولت پرداخت.این چهره سیاسی اصولگرا درباره کابینه دولت آینده، ضمن بی اطلاعی از تصمیم رئیسی برای کابینه اش، از همفکر بودن اعضای کابینه دولت دفاع می کند و تصریح می کند که هر رئیس جمهوری، افراد همفکر و نزدیک به دیدگاه خودش را در کابینه دولت می چیند و این موضوع در دولت های گذشته هم بوده چراکه وزرای کابینه زمانی می توانند بهتر کار کنند که نگاهشان به رئیس جمهور نزدیک باشد تا عدم هماهنگی رخ ندهد.مشروح مصاحبه  با مهدی چمران از سیاستمداران اصولگرا را می خوانید,

آقای چمران! انتخابات را چطور دیدید و پیام آراء باطله از نگاه شما چه بود؟

برداشت من از آراء باطله  این بود آنهایی که رأی دادند خواستند اعلام کنند که در هر حالت به نظام وفاداریم و در انتخابات هم شرکت کردیم اما از وضعیت موجود ناراحتیم و گلایه داریم و این ناراحتی و گلایه مان را این گونه نشان می‌دهیم.

با توجه به اینکه در این انتخابات، ۵۲ درصد مشارکت نداشتند آقای رئیسی به عنوان رئیس جمهور منتخب چه مسئولیتی در قبال این ۵۲ درصد دارد و چگونه می تواند امید را به این طیف بازگرداند و آنها را در تصمیم گیری ملی سهیم کند؟

قاعدتا آقای رئیسی با کار موفق، مناسب، مثبت و تلاش می‌توان این ۵۲ درصد را امیدوار کرد به گونه ای که در جامعه، این اقدامات دیده شود و احساس کنند یقینا مردم به همان جایگاهی که قبلا بودند و به همان اعتقادی که داشتند باز می‌گردند و انشالله بیشتر از ۵۲ درصد خواهند شد. البته اینکه این میزان شرکت کردند از انتخابات‌های گذشته کمتر بوده اما واقعا باز هم یک حضور چشمگیری بود به این دلیل که در شرایط سرد و یخی که وجود داشت ما فکر می کردیم بسیار کمتر از این میزان شرکت می کنند.

با توجه به اینکه آقای ابراهیم رئیسی اعلام کرده‌اند مستقل هستند و از سوی دیگر با توجه به شرایط تحریم، کرونا و… که دولت آینده درگیر آن است، فکر می کنید کابینه ایشان باید با چه رویکردی چینش شود؟ این کابینه باید پیام وفاق و تخصص گرایی داشته باشد یا نگاه و مشی سیاسی مهم است یا

وقتی که شخصی آن هم آقای رئیسی، رئیس جمهور می شود و رئیس همه می شود و همه را با چشم جمهور و مردم با یک دید نگاه می کند دیگر به دنبال گروکشی سیاسی نیست، درواقع در درجه اول کسانی را که انتخاب می کند باید علاوه بر اعتقاد، صداقت، پاکدستی  و صراحت، مهمترین دغدغه شان باید بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مردم و کسب و کار باشد یعنی پایه اش کشاورزی، صنعت، رونق تولید باشد بنابراین به این مسائل مبنایی بپردازند و خودشان و وقتشان را صرف حاشیه ها و روسازی ها نکنند بلکه باید به مبنا بپردازند که اگر مبنا اصلاح شود و تولید رشد کند هم وضعیت اقتصادی مان خوب می شود هم وضعیت شغل و کار . در واقع همه اینها از کشاورزی گرفته تا صنعت دچار رشد خواهند شد.

با توجه به اینکه طیف های مختلف اصولگرایی کاندیدایشان را آقای رئیسی معرفی کردند پیش بینی می کنید کابینه ایشان می تواند متشکل از طیف های مختلف سیاسی باشد یا خیر این گونه نیست و در نهایت شاهد کابینه‌ای کاملا اصولگرا خواهیم بود؟

من نمی دانم آقای رئیسی کابینه را چگونه انتخاب خواهند کرد در واقع خودشان در نهایت انتخاب می کنند ولی تابه حال رئیس جمهوری را سراغ دارید که وقتی روی کار آمده گرایش فکری دیگری به کار گرفته باشد؟! هر کدام از روسای جمهوری را که نگاه می‌کنیم می بینیم از همان حیطه فکری شان و جناح سیاسی خودشان را برای کابینه انتخاب می کنند. بودن وزرا مهم نیست نگرانی کارهایی که متاسفانه در دولت ها اعم از دولت های گذشته و حتی در این دولت انجام شده، محل بحث است.

به یاد دارم که در دولت اول آقای روحانی، عده ای ایراد می گرفتند چرا فلان بخشدار قبلی هنوز هم روی کار است. جدا از استاندار، می گفتند چرا بخشدار و فرماندار تغییر نکرده است. حتی به وزرات کشور گزارش می دادند که این تعداد از بخشداران را تغییر دادیم. این از نگاه من، هنر نیست متاسفانه این گونه بوده است نه تنها وزرایشان بلکه حتی آبدارچی و افراد دم اتاقشان را هم تغییر دادند این به عقیده من درست نیست. در مورد وزرا باید گفت چون آنها باید مسئولیت بپذیرند و در مقابل کل هیئت دولت مسئول است باید از نظر سیستم فکری با هم نزدیک و همفکر باشند  تا بتوانند کار کنند بدین معنا که مبانی سیاسی و اقتصادی شان باید به هم نزدیک باشد تا بتوانند با یکدیگر کار کنند.

حتی در دولت ها می بینیم وقتی دو تفکر اقتصادی متفاوت که روی کار می آیند با یکدیگر درگیر می شوند مثلا بین رئیس سازمان برنامه و بودجه و وزارت دارایی و یا بین وزیر صمت و وزیرتعاون، مشکل ایجاد می شود که اینها به کُندی کار می انجامد. اگر همه اینها همفکر باشند موفق تر خواهند بود.

یعنی می گویید انتخاب تفکر و اندیشه بر انتخاب مدیران توانمند ارجحیت دارد؟

توانمندی و مدیریت جای خودش را دارد اما  وقتی فردی توانمندی و مدیریت دارد اما در یک مسئله سیاسی با رئیس خود هماهنگ نیست در واقع این توانمندی را به درستی استفاده نمی کند و نمی‌تواند به طور صحیح کار کند در نهایت، نتیجه معکوس می‌گیرد قاعدتا دو نفری که می خواهند با هم کار کنند باید همفکر باشند. حال در بعضی از قسمت‌ها که سیاسی نیست و یا چندان مهم نیست، مسئله فرق می کند. نمی‌دانم آقای رئیسی چگونه می‌خواهند کابینه شان را انتخاب کنند  من جدا از این مسئله، می‌خواهم بگویم اگر هم چنین چیزی رخ نداد کسی نباید انتظار داشته باشد چراکه در دوران خاتمی این کار را انجام ندادند که در آن زمان توانمند نبودن مطرح نبود الان که این وزرا هستند آیا وزرای توانمند دیگری در جامعه نیستند که بهتر از فلان وزیر (وزیری که حتی یک خانه هم نساخت) کار کنند.

چرا این کار را انجام ندادند، الان که می بینند آقای اسلامی وزیر مسکن و شهرسازی بسیار بهتر از بقیه کار می کند چرا از اول او را انتخاب نکردند و به جای او فردی که کاملا همفکر بود را انتخاب کردند؟! این بدین دلیل است که بتوانند با هم کار کنند اگر همفکر نباشند مشکل ایجاد می شود. هیئت دولت یک مجموعه است همانطور که می دانید در هیئت دولت، در مورد چیزی که تصویب می شود نمی توانند بگویند من رأی دادم و یا فلانی رأی نداد. در واقع همه اعضای هیئت دولت در قبال آن موضوع، مسئول هستند و باید مسئولیت آن را هم بپذیرند. به بیانی دیگر در اینجا، بحث تعهد و تخصص است یعنی هر دو را باید در نظر گیرند ممکن است کسی توانمند نباشد فقط همفکر باشد به درد نمی خورد.

در مورد آقای رئیسی نمی‌دانم چگونه کابینه شان را انتخاب خواهند کرد. به طور کلی نه تنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر از جمله آمریکا نیز همین گونه است یعنی افراد همفکر را انتخاب می کنند مثلا ترامپ به سرعت وزرای خود را تغییر می داد چون نمی توانستند با هم کار کنند تغییر می داد. آقای رئیسی هم که گفته اند مستقل آمده ام منظورش این نیست که اصلاح طلب است بلکه منظورش این است که وابسته به هیچ یک از احزاب سیاسی نیست به هر حال ایشان تفکر انقلابی و تفکر سیاسی خاص خودشان را دارند.

با توجه به تاکید آقای رییسی روی مبحث اخلاق گرایی، از نگاه شما چه رویکردی نسبت به گروه های سیاسی داشته باشند؟ مثلا ممکن است اصلاح طلبان وارد انزوا بشوند یا اصولگرایان به جای ستایش و حمایت صرف، به سمت مطالبه گری بروند؟

بعید نیست هر دو حالت متصور است. مطالبه گر بودن ربطی به تفکر سیاسی ندارد در واقع باید مطالبه کرد، راهنمایی و پیشنهاد و نظر داد از این رو ربطی به اصولگرا و اصلاح طلب ندارد هر کسی که دلش برای ملت وکشورش می تپد، اگر مشکلی، مسئله ای را دید مطرح کند، تذکر دهد، مطالبه کند منتهی مطالبه کردن با سنگ اندازی کردن یا مشکل آفرینی فرق می کند و دو مقوله جدا هستند.

از نگاه شما ممکن است اصلاح طلبان در دولت آینده به سمت انزوا برود یا….

نمی دانم در همین دولت، اصولگرایان چه کار می کردند. اصلاح طلبان می توانند مطالبه گر باشند منتهی خودشان باید تصمیم بگیرند من نمی توانم برای آنها تکلیف روشن کنم.

نقش چهره های تندرو را در دولت آینده چگونه می بینید باتوجه به اینکه همواره اعلام می کردند اگر آقای رئیسی بیاید ما فلان و بهمان می کنیم و نوعی ترس و وحشت را مطرح می کردند، وظیفه رئیس جمهور در مقابل این تندروها چیست و آیا آقای رئیسی می تواند فضا را به سمت تعادل ببرد؟

متاسفانه این حالتی(وحشت) است که متاسفانه در سال ۹۶، همین دوستانی که الان روی کار هستند ایجاد کردند هم وحشت ایجاد کردند و هم رئیسی هراسی. می‌گفتند رییسی بیاید دیوار می کشند  و فلان می کنند. آقای رئیسی در قوه قضاییه آمد و دیدیم با عطوفت، مهربانی و با اخلاقمداری و با کمال عدالت محوری، برنامه هایش را پیش برد. حتی با کسانی که با او مخالف بودند در شرایط بسیار اخلاقمدارانه رفتار کرد همانطور که گفتم با عطوفت و مهربانی بود نظیر این رفتار را در قوه قضاییه زیاد دیدیم. در هر حال در مورد کسی که به اموال عمومی و ملت تجاوز می کند و از حد خودش تخطی می کند نمی توان روی سرشان دست کشید و نوازششان کرد و آن را تکریم کنند. بلکه طبق قانون باید با آن فرد رفتار کنند نه کمتر و نه بیشتر، آن  قانون را اجرا کنند.برداشت بنده این است که آقای رئیسی برخلاف چهره‌ای که از ایشان در سال ۹۶، ساخته بودند در این چهار سال نشان داد که چنین نیست الان هم اگر کسی دنبال چنین موضوعاتی هستند که تندروها می خواهند بیایند و فلان و بهمان می کنند مجددا دنبال ، هراسی هستند که در آن زمان داشتند. قطعا خواهیم دید چنین اتفاقاتی رخ نخواهد داد.

قوه قضاییه قوه قهریه است یعنی دستگیر می کند و بازداشت و زندان می برد  این در حالی است که آقای رئیسی که در قوه قضاییه بود با مهربانی و عطوفت خودش را نشان داد بیشتر از بقیه، تقاضای بخشش کرده حتی کسانی که سیاسی بودند یا برانداز بودند با آنها هم مدارا کرده  و وقتی دیدند آرام شدند برای آنها تقاضای بخشش کرده و مورد عطوفت و مهربانی رهبری هم قرار گرفتند.بنابراین آقای رئیسی نشان داده که چنین شخصیتی نیست حالا اینکه افرادی باشند که بخواهند تندرَوی کنند به اقای رئیسی ربطی ندارد اگر در دولت باشند یقینا آنها را کنترل می کند اگر نباشند آنها راه خودشان را می روند.

آقای رئیسی در قبال سهم خواهی های جریانات سیاسی و برخی تندروهای حامی خود چگونه می توانند رفتار کنند؟

به هر حال ایشان یک سیاستمدار بزرگ است و آنچه صلاح می داند را رفتار می کند. قاعدتا ایشان به سهم خواهی نگاه نمی کنند جریانات سیاسی هم فکر نمی کنم به دنبال سهم خواهی باشند و نباید هم داشته باشند سهم خواهی کردن کار درست و صحیحی و منطقی نیست و آقای رئیسی باید آزادنه بتواند آنچه را که می خواهد انتخاب کند.اتفاقا دو روز گذشته با تعدادی از دوستانی که آقای رئیسی ارتباط دارند پیشنهاداتی ارائه دادیم مبنی بر اینکه گروه های تخصصی تشکیل دهند که این گروه های تخصصی بروند مطالعه کنند البته تعدادی از این گروه ها تشکیل شده و مطالعاتی نیز صورت گرفته است اما بیشتر باید مطالعه کنند.

در همه دولت ها، برخی جریانات و گروه ها و نهادها و حتی چهره ها داشتیم که به دنبال کارشکنی در کار دولت ها بودند امکان دارد در این دولت هم این اتفاقات رخ دهد یا خیر؟

نمی دانم خدا می داند. انشالله که اتفاق نیفتد.