حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری به مناسبت فرارسیدن سالروز صدور «منشور روحانیت» از سوی امام گفت: به عنوان مقدمه باید عرض کنم که گرچه مخاطب اصلی این پیام مهم و جامع حوزه های علمیه و روحانیت بوده، اما محتوای عمیق و مطالب متنوعی که به آن پرداخته شده است، فراتر از قلمرو حوزه ها و روحانیت است. در این پیام تحلیلی دقیق از تاریخ روحانیت و حوزه های علمیه، تحلیل عوامل موثر بر انقلاب و تحلیل جنگ بر ایران و دستاوردهای بزرگ ملت ایران و نیز بررسی ترفندها و شگردهای دشمنان اسلام برای ایجاد شکاف و اختلاف و نیز به انحراف کشاندن نسل جوان و همچنین آسیب شناسی هوشمندانه از فضای فکری و دینی و اعتقادی جامعه و خطرات فراروی مردم موجب شده است که این پیام به عنوان سندی کامل برای انجام اصلاحات در حوزه های مختلف مورد توجه و استفاده قرار گیرد.
جریانات غالی اخباری گری را رواج می دهند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: اما این ها به صورت غالب و سازمان یافته ای درنیامده و در مقابل اقدامات ارزشمندی که صورت گرفته، شاهد ظهور و بروز و توسعه برخی جریانات تحجری و متصلب در حوزه ها بوده و هستیم. جریانات غالی یا «اهل غلو» نوعی اخباری گری را در عمل رواج می دهند و با تکیه بر روایات «ضعیف السند» یا مجعول و بیان مطالبی که بعضا در رسانه ها و فضای مجازی منتشر می شود، باعث وهن اسلام، شیعه، روحانیت و حوزه های علمیه می شوند.
جریانات افراطی سیاسی در حوزه ها حرمت علما را می شکنند
وی گفت: برخی جریانات افراطی سیاسی در حوزه ها نیز با شکستن حریم و حرمت برخی علما و فضلا و با اغراض انحصارطلبانه سیاسی خودشان آسیب دیگری به حوزه ها وارد آورده اند. کار پیامبران تهذیب و تزکیه نفوس بندگان خدا بوده، ولی می بینیم که این جریان ها به تخریب نفوس پرداخته و نوعی بداخلاقی، بدزبانی و بدرفتاری را در منبرها، نوشته ها و تجمع هایی که در حوزه به راه می اندازند، ترویج می کنند. از این نظر موجب توسعه بداخلاقی ها و بدزبانی ها در سطح جامعه، درمیان جوانان و افراد کم اطلاع از مسائل دینی و مذهبی می شوند. عارضه دیگری که در تنافی با منشور روحانیت است، سطحی نگری و قشری گرایی و عوام زدگی یا به تعبیری بهتر «فریبکاری» در حوزه ها است.
عضو مجمع روحانیون مبارز افزود: این بزرگان توانستند معارف عمیق، دنیاپسند و عقل پسندی را ارائه کنند که آوازه اش از مرزهای حوزه و تشیع فراتر رفت و جاذبه هایی را در جهان اسلام و حتی در میان سایر ادیان الهی ایجاد کرد. ولی متاسفانه شاهدیم که امروزه جریانی منحوس موجب تیره و تار شدن ذهنیت بسیاری از افراد نسبت به معارف دینی و اسلامی شده است و دستاورد نگاه های سطحی و عامیانه به دین نیز، حاکم کردن جریان مداحان بر فضای جلسات مذهبی و دینی بوده است.
صداوسیما ادعای وهابیون را مستند می کند
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: آنچه امروز تحت عنوان معارف و برنامه های دینی و مذهبی از صداوسیما پخش می شود، بسیار تأمل برانگیز است. متاسفانه برخی دعاها بدون توجه به متن و سندی که دارند پخش می شوند و باعث متهم شدن شیعیان در فضای جهانی اسلام به «شرک» خواهند شد. در واقع به دلیل نادانی و بی توجهی در برنامه های رسمی صداوسیما، ادعاهای وهابیون را با رفتار و گفتاری که پخش می شود، مستند می کنند.
در زمان حیات حضرت امام به هیچ وجه این گونه نبود. متاسفانه صداوسیما تبدیل به محلی برای بیزینس مداحان یا به بیان دیگر معرفی «بیزینس من» های مداح شده است. مداحان در تلویزیون تمرین صدا کرده و هرچه در زبانشان چرخید بیان می کنند. در حالی که نه محتوای کلام آنها اسلامی است و نه ادبیاتی که به کار می برند، فاخر. و نه دستاورد این اقدام شان موجب تحکیم دین و باور مردم و جذب جوانان به ائمه اطهار می شود.
پیام امام مغفول واقع شده است
وی ادامه داد: وظیفه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و شورای مدیریت حوزه و دیگر نهادهای مرتبط با مدیریت حوزه ها از ابتدا همین بوده که پیام امام را تبدیل به منشور و مرامنامه حوزه ها کنند. اما متاسفانه این نگاه فراموش شده و سیاست دیگری جایگزینش شده است و بعضا بیشتر از آنکه در این زمینه اهتمام ورزیده شود، در حوزه های سیاست ورزی آنهم از نوع خاص تلاش شده است. به نظرم امروز بیش از زمان صدور این پیام حوزه ها و سازمان روحانیت نیازمند توجه خاص به محتوای این پیام و پیدا کردن راهکارهای اجرایی آن است. جا دارد در سالگرد صدور این منشور، سوگمندانه عرض کنم که پیام امام مغفول واقع شده است. و ضمن تشکری که باید از فضلای ژرف اندیش و علمای دردمند داشت که علیرغم بی مهری ها همچنان تلاش می کنند که اقدام سازنده و تحول زا را حفظ کنند و جامه عمل به آن بپوشانند اما احساس می کنم که حرکت غالب حوزه ها در این جهت نیست.