از جمله گزینههای ایالات متحده برای رسیدن به این مقصود حمایت از اعطای وام صندوق بین المللی پول به تهران برای مقابله با ویروس کرونا و کاستن از تحریمهایی است که انتقال کمکهای بین المللی ضدکرونایی به ایران را دشوار کرده اند. این اقدامات میتواند بر اساس موازین انساندوستانه توجیه شود.منابع آگاه گفته اند که جو بایدن همچنین میتواند با یک دستور اجرایی، تصمیم دونالد ترامپ برای خروج از برجام را لغو کند، اما تعلیق تحریمهای نفتی در حال حاضر چندان مدنظر دولت نیست.
احیای برجام یکی از چالشهای سطح بالای دولت بایدن و بخشی از اقدامات دولت ترامپ است که اکنون قصد متوقف یا معکوس کردن آنها وجود دارد. توفق طرح کاهش نیروهای مسقر در آلمان، پایان دادن به حمایت از اقدامات تهاجمی عربستان سعودی در جنگ یمن و بازبینی روابط دولت قبلی با کره شمالی از جمله این موارد است.شورای امنیت ملی آمریکا روز جمعه نشستی را برای بررسی مسائل خاورمیانه برگزار کرد که اعتقاد بر این است تمرکز آن بر ایران بوده است، اما «جن ساکی»، سخنگوی کاخ سفید، در توییتی نوشت که هیچ بیانیهای درباره این نشست وجود نخواهد داشت.
دولت بایدن اصرار دارد که پیش از هرگونه اقدامی از طرف آمریکا، ایران باید به تعهداتش ذیل برجام بازگردد و آنتونی بلیکن، وزیر خارجه، گفته است بازگشت کامل واشنگتن به برجام «راهی طولانی» در پیش دارد. در مقابل ایران هم تاکید میکند که آمریکا باید گام نخست را بردارد و برای ایجاد فشار بر واشنگتن اقداماتی را هم صورت داده است.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است که این کشور پیش از هرگونه اقدامی برای کاهش فشارهای تحریمی یا انتقال کمکهای ضدکرونایی به ایران، با متحدان اروپایی خود مشورت خواهد کرد. رابرت مالی، نماینده ویژه بایدن در امور ایران از اظهارنظر در این رابطه خودداری کرد.گفتگوها میان آمریکا و کشورهای اروپایی عضو برجام از روز جمعه آغاز شده است.
اسکات مدل، تحلیلگر نفتی «رپیدن انرجی گروپ» پیش بینی میکند که در راستای کاهش فشارها به ایران، دولت بایدن اجازه خواهد داد که طی ۳-۲ ماه آینده، روزانه ۵۰۰ هزار بشکه نفت ایران به بازار جهانی بازگردد.یکی از مشکلات اساسی پیش روی دولت بایدن، تحریمهایی است که دولت ترامپ با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم وضع کرده است و تحریم بانک مرکزی ایران یکی از این آنهاست.
از طرف دیگر هرچه بیشتر زمان میگذرد، تهدیدات ایران مبنی بر کاهش تعهدات برجامی هم بیشتر میشود. از جمله تهران تهدید کرده است که در ۲۱ فوریه (۳ اسفند)، تعهداتی را که بر اساس پروتکل الحاقی به صورت داوطلبانه پذیرفته است، کنار خواهد گذاشت.