کد خبر : 104741 تاریخ : ۱۴۰۴ سه شنبه ۱۸ تير
مدیر بخش انرژی و سیالات شرکت فولاد خوزستان عنوان کرد: ضرورت تامین برق پایدار در تحقق هدف‌گذاری‌های «فخوز» در افق ۱۴۱۰ اقتصاد میهن: مدیر بخش انرژی و سیالات شرکت فولاد خوزستان گفت: از آنجایی که گروه فولاد خوزستان تولید 13 میلیون و 600 هزار تن فولاد را در افق 1410 خود هدف‌گذاری کرده است، علاوه بر مواردی همچون تامین نقدینگی لازم، تکمیل زنجیره ارزش و زیرساخت‌های تولید با ورود به صنایع بالادستی و پایین‌دستی، افزایش ظرفیت تولید از طریق تملک و توسعه شرکت‌های فولادی و ارتقا و جایگزینی تکنولوژی‌ها، به تامین برق پایدار نیاز خواهد بود که در این راستا، اجرای پروژه‌های متنوعی اعم از احداث نیروگاه سیکل ترکیبی 520 مگاواتی و احداث نیروگاه خورشیدی 200 مگاواتی در دستور کار این فولادساز بزرگ کشور قرار گرفته است.
ضرورت تامین برق پایدار در تحقق هدف‌گذاری‌های «فخوز» در افق ۱۴۱۰

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد میهن ، محمدحسین وزیری در خصوص اهمیت تامین پایدار انرژی در واحدهای فولادسازی، بیان کرد: نظر به اینکه صنعت فولاد در ایران و به خصوص شرکت فولاد خوزستان بر پایه مزیت نسبی انرژی بنا شده است، بنابراین تامین پایدار انرژی از اصول زیرساختی این صنعت محسوب می‌شود. همچنین، به دلیل وجود کوره‌های متعدد و انرژی‌بر در صنایع فولادی (ریفرمرها، کوره‌های احیا مستقیم و کوره‌های قوس الکتریکی)، تامین پایدار انرژی امری بسیار حیاتی در این صنایع است؛ چراکه ایجاد توقفات ناشی از انرژی و راه‌اندازی مجدد فرایندی زمان‌بر بوده و باعث هدررفت انرژی پایه در آن‌ها می‌شود که مدت زمان بسیاری باید صرف شده تا انرژی پایه (مصرف انرژی بدون تولید جهت راه‌اندازی) تامین شود. در چنین شرایطی، بازگشت به تولید نرمال با تاخیر زمانی غیرخطی مواجه خواهد شد.وی در همین راستا ادامه داد: جهت کنترل و بهینه‌سازی عملکرد انرژی در صنعت فولاد، تامین پایدار انرژی منجر به کاهش نرخ (sec) شده و همچنین نرخ مصرف سایر مولفه‌های استراتژی مانند نسوز، الکترود، کاتالیست و … را کاهش می‌دهد. با این وجود، متاسفانه محدودیت‌های اجباری انرژی در سال‌های اخیر باعث است که نرخ مصارف فوق به شدت افزایش پیدا کند.

به گفته مدیر بخش انرژی و سیالات شرکت فولاد خوزستان، هزینه‌های تمام شده در تولید شمش فولاد از منظر انرژی، به دو صورت اثرات مستقیم (هزینه تامین و  هدررفت انرژی) و اثرات غیرمستقیم (تولید غیرنرمال، توقفات و کاهش طول عمر نسوز، الکترود و…) خود را نمایان می‌کنند. بنابراین هرچه پایداری در تامین انرژی افزایش یابد، به مراتب مدیریت انرژی از لحاظ تولید پایدار محصولات فولادی و کاهش محصولات نامنطبق، بهینه‌سازی عملکرد انرژی و مصارف مرتبط با آن و مدیریت اثربخش بهای تمام شده به شکل بهتری صورت می‌پذیرد.

اقدامات «فخوز» در راستای تامین برق پایدار

وزیری در ادامه به اقدامات شرکت فولاد خوزستان به عنوان بزرگ‌ترین عرضه‌کننده شمش فولادی در کشور در زمینه تامین برق پایدار اشاره کرد و افزود: شرکت فولاد خوزستان با هدف تامین برق پایدار مورد نیاز خود اقدامات گسترده‌ای را انجام داده است که از جمله آن‌ها می‌توان به تملک نیروگاه ۵۴۰ مگاواتی سبزوار در قالب ماده ۴ قانون مانع‌زدایی از توسعه صنعت برق و احداث فاز اول نیروگاه خورشیدی به میزان ۲۰۰ مگاوات اشاره کرد.وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تملک نیروگاه سبزوار را تا چه اندازه در راستای تامین برق پایدار شرکت فولاد خوزستان موثر می‌دانید، مطرح کرد: تملک این نیروگاه و استفاده از برق تولیدی فاز نخست آن به میزان به میزان ۱۸۰ مگاوات از ابتدای خرداد ماه سال جاری، نقش مهمی در روند تولید شرکت داشته است. بی‌شک در ادامه نیز با در مدار قرار گرفتن فازهای بعدی این نیروگاه، شاهد نقش موثر آن در تولید پایدار شرکت فولاد خوزستان طی سال‌های آینده خواهیم بود.

مدیر بخش انرژی و سیالات شرکت فولاد خوزستان در ارتباط با تمهیداتی که باید از سوی دولت و نهادهای بالادستی جهت رفع ناترازی موجود در صنعت برق طی بلندمدت اندیشیده شود، اظهار داشت: طبق ماده یک قانون تاسیس وزارت نیرو مصوب ۱۳۵۹، وظیفه دولت و نهادهای حاکمیتی به عنوان نهادهای بالادستی، تامین زیرساخت‌های لازم (انرژی و حمل‌ونقل) برای صنایع بزرگ و مادر است اما متاسفانه در سالیان اخیر به علت عدم مدیریت صحیح و سرمایه‌گذاری در این حوزه، شاهد ناترازی شدید و اعمال محدودیت‌های انرژی (برق و گاز) بر صنایع مادر و پیشران هستیم؛ به طوری که این صنایع تنها حدود دو ماه از سال می‎توانند تولیدات خود را با ظرفیت کامل انجام دهند. از طرفی، شاهد افزایش شدید نرخ انرژی در این سال‌ها بوده‌ایم که به دنبال آن، حاشیه سود بسیاری از شرکت‌ها کاهش یافته و یا در نقطه سربه‌سر و ضرر قرار گرفته است. از سوی دیگر، سرمایه‌گذاری صنایع در تامین انرژی با ریسک‌های فراوانی مواجه بوده و علاوه بر نیاز به نقدینگی هنگفت، با اخذ مجوزات، موانع بی‌شمار و عدم تضمین‌های لازم از سوی دولت همراه بوده است.وزیری در ادامه به اهم پروژه‌های در دست اقدام در گروه فولاد خوزستان که تعدادی از آن‌ها مرتبط با حوزه انرژی است، اشاره کرد و یادآور شد: هم‌اکنون پروژه‌های متنوعی همچون تولید اسلب عریض، اکسیژن ۴، فاز نخست نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۲۰۰ مگاوات، نیروگاه سیکل ترکیبی ۵۲۰ مگاواتی، بریکت سرد آهن اسفنجی (CBSI)، سرمایه‌گذاری در بخش معدن و فاز دوم نیروگاه سبزوار با ظرفیت ۱۸۳ مگاوات در گروه فولاد خوزستان در حال اجراست که بی‌شک با انجام آن‌ها، شاهد پایداری و افزایش تولید در این گروه عظیم فولادی خواهیم بود.

ضرورت تامین پایدار برق در افق ۱۴۱۰ «فخوز»

وی در پایان در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه با توجه به هدف‌گذاری تولید ۱۳٫۶ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۱۰ فولاد خوزستان، تا چه اندازه تحقق این مهم را در صورت تامین پایدار برق امکان‌پذیر می‌دانید، خاطرنشان کرد: همان‌طور که در نقشه راه توسعه گروه فولاد خوزستان در افق ۱۴۱۰ تبیین شده است، یکی از زیربناهای این هدف‌گذاری برای رسیدن به تولید ۱۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تن فولاد را اجرای پروژه‌های پایداری و در راس آن، تامین پایدار انرژی (برق) تشکیل می‌دهد. به عبارتی، با محقق شدن این زیربنا با هدف تولید پایدار و تامین نقدینگی لازم و در ادامه با تکمیل زنجیره ارزش و زیرساخت‌های تولید با ورود به صنایع بالادستی (سنگ‌آهن و کنسانتره) و پایین‌دستی (محصولات نوردی و ورق عریض) و همچنین افزایش ظرفیت تولید از طریق تملک و توسعه شرکت‌های فولادی و ارتقا و جایگزینی تکنولوژی‌ها، رسیدن به تولید ۱۳٫۶ میلیون تن در سال امکان‌پذیر خواهد بود. بنابراین، تامین برق پایدار شرط لازم برای هدف‌گذاری این میزان تولید در گروه فولاد خوزستان است و از اهمیت بالای آن در تحقق اهداف بزرگ‌ترین عرضه‌کننده و صادرکننده شمش فولادی در کشور نباید غافل شد.