کد خبر : 102968 تاریخ : ۱۴۰۳ دوشنبه ۱ بهمن
۸۰ درصد معاملات ارزی کشور به بازار تجاری منتقل شد خداحافظی با «سامانه نیما» پس از ۷ سال اقتصاد میهن: امروز سامانه نیما متوقف شده و تمام معاملات ارز کشور صرفا از طریق مرکز مبادله و بازار ارز تجاری انجام می‌شود.
خداحافظی با «سامانه نیما» پس از ۷ سال

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد میهن، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران، اظهار کرد: سامانه نیما پس از حدود ۷ سال به طور دائم متوقف می‌شود. از امروز، واردکنندگان و صادرکنندگان برای تأمین هرگونه ارز باید به «بازار ارز تجاری» مرکز مبادله ارز و طلا مراجعه کنند.علی سعیدی؛  افزود: کشف قیمت در این بازار بر اساس سازوکار شفاف عرضه و تقاضا انجام می‌شود. این اقدام باعث افزایش شفافیت معاملات و اطمینان صادرکنندگان و واردکنندگان از دستیابی به ریال و ارز خواهد شد.وی در ادامه گفت: آمادگی کامل برای انجام معاملات ارز تجاری در این مرکز فراهم شده است. از بیست و ششم آذر، عرضه‌کنندگان که پیشتر در بازار اشخاص عرضه خود را انجام می‌دادند، متعهد شدند که عرضه‌ها را در این بازار انجام دهند.وی در پایان اظهار کرد: از سوم دی ماه، بازار نیما عملاً اختیاری شد و عرضه‌کنندگان، صادرکنندگان و متقاضیان (خریداران ارز) این امکان را داشتند که هم از بازار نیما و هم از بازار مرکز مبادله ارز خود را تأمین کنند. بر اساس اطلاع‌رسانی قبلی، از یکم بهمن، تمامی معاملات باید در مرکز مبادله انجام شود.

اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران نیز در این‌باره، گفت: براساس اطلاعیه‌ای که از اواخر آذر ماه منتشر شده بود قرار بر این بود که اختیاری بودن معاملات در سامانه نیما تا یکم بهمن ادامه پیدا کند و از امروز دوشنبه تمام صادرکندگان که قبلا ارز صادراتی را در سامانه نیما عرضه و نسبت به رفع تعهدات خود اقدام می‌کردند باید عرضه ارز را به بازار ارز تجاری منتقل دهند. همچنین کسانی که از طریق سامانه نیما خرید ارز را انجام می‌دادند از امروز باید از بازار ارز تجاریِ مرکز مبادله نسبت به خرید ارز اقدام کنند.وی ادامه داد: امروز سامانه نیما متوقف می‌شود و تمام معاملات ارز در کشور صرفا از طریق مرکز مبادله و بازار ارز تجاری صورت می‌گیرد.

سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران در پاسخ به این سوال که با حذف سامانه نیما چه میزان معاملات ارز وارد بازار ارز تجاری خواهد شد، گفت: بانک مرکزی از ابتدای فروردین ۱۴۰۳ تا به امروز ۵۵.۵ میلیارد دلار برای نیاز‌های وارداتی ارز تامین کرده که از این میزان حدود ۱۱.۵ میلیارد دلار متعلق به کالا‌های اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی بود که با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه می‌شود که خارج از مکانیسم بازار ارز تجاری بوده است.بالسینی افزود: مابقی معاملات شامل حدود ۴۳ میلیارد دلار واردات کالا‌های تجاری و بازرگانی و همچنین حدود ۱.۱ میلیارد دلار بخش خدمات از طریق بازار ارز تجاری در مرکز مبادله امکان معامله دارد؛ بنابراین اگر قرار بود از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا امروز این میزان ارز صرفا از ارز تجاری انجام می‌شد این عدد به بیش از ۴۴ میلیارد دلار می‌رسید. به عبارت دیگر ۸۰ درصد معاملات ارز وارد بازار ارز تجاری می‌شد و از این به بعد ۸۰ درصد معاملات ارزی در بازار ارز تجاری انجام می‌شود.وی درباره میزان معاملات انجام شده در بازار ارز تجاری تاکید کرد: از سوم آذر ماه که معاملات به صورت رسمی در بازار ارز تجاری آغاز شده تا به امروز یک میلیارد و ۱۴۵ میلیون دلار معامله در این بازار صورت گرفته است.

سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اشاره به تقاضا برای ارز‌های مختلف در بازار ارز تجاری اظهار داشت: در بازار ارز تجاری انواع ارز‌ها و نماد‌ها در حال معامله است و بیشترین تقاضا برای معامله برای دلار، یورو، درهم و یوان بوده است. همچنین بیشترین معامله‌ای که در بازار ارز تجاری انجام شده، در روز ۲۴ دی ماه به مبلغ ۱۲۰ میلیون دلار در یک روز بوده و ۱۲۰ میلیون دلار بالاترین سقف معاملاتی بوده‌است.بالسینی درباره مقایسه عمق بازار ارز تجاری و سامانه نیما گفت: تقریبا ۱۲.۵ درصد معاملات ارزی به صورت توافقی و ارز شخاص انجام می‌شد که این میزان معاملات هم به بازار ارز تجاری اضافه می‌شود و قطعا عمق و حجم معاملات در بازار ارز تجاری بیشتر از نیما خواهد بود.