به گزارش خبرنگار اقتصاد میهن،محمدیاسر طیبنیا با طرح این سؤال که مهمترین ویژگی یک بنگاه اقتصادی موفق چیست؟ گفت: به نظر میرسد باتوجهبه شرایط رقابتی سختی که بر اقتصاد جهانی و کشورمان حاکم است، یک بنگاه اقتصادی باید قابلیتهای جدید در خود ایجاد کند و همواره با رشد و نوآوری و رفتن به سمت فناوریهای جدید و افزایش رقابتپذیری خود را بهروز کند. امروزه یک بنگاه اقتصادی موفّق باید شفافیت و سلامت در کار داشته و بهدوراز فساد عمل کند؛ امروزه بنگاهها نمیتوانند جامعه پیرامونی خود را نادیده گیرند و باید همانند شهروندی مسئولیتپذیر برای خلق آیندهای بهتر و درخشان برای جامعه، خود را مسئول بدانند، بنابراین یک بنگاه اقتصادی نمیتواند خود را موفق بداند درحالیکه برای جامعه پیرامونی خود آسیب داشته باشد.طیبنیا گفت: فولاد مبارکه بزرگترین تولیدکننده ورقهای فولادی تخت با سهم حدود ۳۴ درصدی در کشور و سهم ۲۰ درصدی در خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) و با ظرفیت تولید ۱۱ میلیون و ۴۰۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی جهان است. ارزش فعلی بازار شرکت فولاد مبارکه ۵۱۰ هزار میلیارد تومان است و این یعنی سهم ۱٫۵درصدی شرکت در تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور و سهم ۶٫۵ درصدی در تولید ناخالص داخلی بخش صنعت دارد. همچنین زنجیره تأمین گسترده این شرکت مشتمل بر بیش از ۲۵۰۰ تأمینکننده کالا و خدمات و شبکه گسترده مشتریان آن نیز شامل بیش از ۱۰۰۰ کارخانه و کارگاه است.
* هدفگذاری فولاد مبارکه برای تبدیلشدن به الگوی ملّی بنگاهداری و قرارگرفتن در جمع ۲۰ شرکت فولادی برتر جهان
وی با اشاره به طرحهای توسعه هدفمند فولاد مبارکه گفت: امروز فولاد مبارکه را به وسعت ایران میبینیم و باتوجهبه جغرافیای گروه فولاد مبارکه، فلسفه وجودی خود را شرکتی مسئولیتپذیر برای خلق آیندهای بهتر تعریف کرده است و این مهم را رسالت خود میدانیم. فولاد مبارکه بر این باور است که رسالتی بالاتر از تولید محصول دارد و تلاش برای توسعه زیرساختهای کشور از چشماندازهای این شرکت است. فولاد مبارکه تبدیلشدن به الگوی ملی بنگاهداری و قرارگرفتن در جمع ۲۰ شرکت فولادی برتر جهان را هدفگذاری کرده است.
* تولید در گروه فولاد مبارکه با صددرصد ظرفیت اسمی
طیبنیا با تأکید بر این که کسب ۶۱ رکورد در گروه فولاد مبارکه طی سال ۱۴۰۱ یک نهضت بود و نه یک اتفاق گفت: اگرچه در حال حاضر تولید در صنعت کشور به طور میانگین با ۶۰درصد ظرفیت و در برخی صنایع با ۳۰ درصد در حال انجام است، اما خوشبختانه شاهد این هستیم که فولاد مبارکه با صددرصد ظرفیت خود مشغول فعالیت است. در حال حاضر تولید گروه فولاد مبارکه ۱۰ میلیون و ۲۴۴ هزار تن است و این گروه سهم ۳۴ درصدی از تولید فولاد کشور را برعهده دارد. با درنظرگرفتن نقش تأثیرگذار فولاد مبارکه و دستاوردهای آن، این شرکت را میتوان به عنوان الگوی ملی بنگاهداری معرفی کرد.وی با بیان این که یکی از مزایای اصلی فولاد مبارکه در مقایسه با دیگر بنگاهها در وجود نیروی انسانی مؤثر و متخصص است، گفت: این شرکت امروز با نگاه توسعه ملی در حال فعالیت است و تحقق اهداف خود را بر پنج اصلِ استفاده حداکثری از ظرفیتهای تولید؛ توسعه کمی، کیفی و متوازن؛ توسعه سرمایههای انسانی، تمرکز بر نوآوری و فناوریهای نوین و تبدیلشدن به صنعت سبز استوار کرده است. اگرچه برای بهرهمندی از فناوریهای نوین، حرکت و اقدامات خود را از نیمه دوم سال ۱۴۰۰ بهصورت جدی آغاز نموده و به پیشرفتهای خوبی در این زمینه نائل آمده است.
رشد ۱۰ برابری سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه در طرحهای توسعهای
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه ادامه داد: اگرچه سال گذشته سال افول قیمتهای فولاد بود، اما گروه فولاد مبارکه با رکوردشکنیهای متعدد و تولید ۱۰ میلیون و ۲۴۴ هزار تن فولاد توانست عملکرد شایستهای از خود برجای گذارد.وی با اشاره به اهمیت سرمایهگذاری در طرحهای جدید کشور گفت: خوشبختانه طی سالهای قبل و به طور جدیتر و هدفمندتر سرمایهگذاریهای جدیدی صورتگرفته است. در فولاد مبارکه به میزان ۵٫۸ میلیارد دلار سرمایهگذاری در حوزههای مختلف زیر ساختی و زیر بنایی تعریف شده است به همین دلیل ما فولاد مبارکه را شرکتی توسعهای میدانیم و در همین راستا با عنایت به دستاوردهای حوزه توسعه و سرمایهگذاریهای جدید ملاحظه میکنیم که رشدی که سال ۱۴۰۱ در حوزه سرمایهگذاری و توسعه رخداده، ۱۰ برابر سال ۱۳۹۹ بوده است.به طور مشخص امسال هدفگذاری در این حوزه ۸۱ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری و در افق ۱۴۰۴ به میزان ۲۱۶ هزار میلیارد تومان است و این درست همان چیزی است که از فولاد مبارکه انتظار میرود و رسالت خود میدانیم. فولاد مبارکه توسعههای خود را با مشارکت و یا احداث واحدهای فولادی و رسیدن به ظرفیت ۱۴ میلیون تن تا افق ۱۴۰۴ هدفگذاری کرده است.
* هدفگذاری فولاد مبارکه کسب درآمد سالیانه ۱۵ میلیارد دلار در افق ۱۴۱۰ است
وی تصریح کرد: بهطورکلی کسب درآمد سالانه بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار، الگوی ملی بنگاهداری، جایگاه اول در رتبهبندی برتر کشور (IMI100)، سازمان سرآمد در جایزه پایداری سازمانی انجمن جهانی فولاد، ایجاد کسبوکارهای جدید، تکمیل زنجیره متوازن برای تولید ۱۸ میلیون تن فولاد خام و حضور مقتدرانه در جمع ۲۰ شرکت فولادی در جهان با رویکرد استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود از اهداف فولاد مبارکه در افق ۱۴۰۴ است.
* رشد چشمگیر تولید در شرکتهای زیر مجموعه فولاد مبارکه
وی از رشد چشمگیر تولید در فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ خبر داد و با بیان این که در سال گذشته بیشترین حجم توقفات ناخواسته از محل محدودیتهای انرژی (برق در تابستان و گاز در فصل زمستان) را شاهد بودیم، گفت: علیرغم همه این محدودیتها باهمت همه همکاران و با برنامهریزیهای حساب شده و همچنین انجام زمان تعمیرات اساسی خطوط تولید در زمانهایی که با محدودیت برق و گاز مواجه بودیم، خوشبختانه به نتایج درخشانی دست یافتیم بهنحویکه میزان تولید گندله شرکت در سال ۱۴۰۱ با رشد ۳٫۸ درصدی به ۶ میلیون و ۹۶۴ هزار تن، تولید آهن اسفنجی با رشد ۱۰٫۴ درصدی به ۸ میلیون ۳۳ هزار تن، تولید تختال با رشد ۱۰٫۳ درصدی به ۸ میلیون و ۷۰۹ هزار تن و تولید کلاف گرم نیز با رشد ۷٫۱ درصدی به ۶ میلیون ۵۸۸ هزار تن نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۰ افزایشیافته است. رکوردشکنیها در فولاد مبارکه در حالی اتفاق افتاده است که تمامی خطوط تولید این شرکت به ظرفیت اسمی رسیدهاند و اکنون تولید حتی یک کیلوگرم بیشتر در این خطوط دستاورد ارزشمندی بهحساب میآید. در نظر داشته باشیم بهعنوانمثال تفاوت تولید سال ۱۴۰۰ با ۱۴۰۱ در فولادسازی به میزان ۹۰۰ هزار تن است که معادل یک کارخانه فولادی جدید در یکی از استانها است. همچنین تفاوت ۹۰۰ هزارتنی تولید آهن اسفنجی در این دو سال بهاندازه یک مدول جدید است که بدون ایجاد کارخانه جدید و با ظرفیتهای موجود در شرایط قطعی برق اتفاق افتاده است و این یعنی مدیریت، مدیریت منابع، تعمیرات و زمان برای استفاده حداکثری و عبور از موانع که خوشبختانه در فولاد مبارکه و سایر شرکتهای گروه رخداده است.
* رشد فزاینده تولید در سایر شرکتهای گروه فولاد مبارکه در سال ۱۴۰۱
طیبنیا در ادامه گفت: در سال قبل بهموازات رشد تولید در فولاد مبارکه شاهد رشد چشمگیر تولید در سایر شرکتهای گروه فولاد مبارکه بودیم. تولید کنسانتره در سنگان با رشد ۱۰۴ درصدی به ۳ میلیون و ۲ هزار تن و تولید گندله این شرکت با رشد یکدرصدی به ۴ میلیون و ۵۷ هزار تن افزایش یافت. در فولاد سفیددشت نیز تولید آهن اسفنجی با رشد ۱۲ درصدی به ۸۰۳ هزار تن افزایش یافت و تولید تختال فولاد هرمزگان با رشد ۶٫۷ درصدی به یک میلیون و ۵۳۸ هزار تن رسید. همچنین تولید کلاف سرد شرکت امیرکبیر کاشان با رشد ۴٫۷۷ درصدی به ۲۴۶ هزار تن افزایش یافت و تولید ورق گالوانیزه شرکت ورق خودرو و چهارمحالوبختیاری با رشد ۱٫۶ درصدی به ۲۵۳ هزار تن و تولید شرکت گالوانیزه تاراز نیز با رشد ۳٫۲۲ درصد به ۱۷۱ هزار تن افزایشیافته است. در فولاد مبارکه نیز با تولید ۷ میلیون ۲۱۶ هزار تن تختال از ظرفیت اسمی شرکت عبور کردیم و در گروه فولاد مبارکه میزان تولید از ۱۰ میلیون و ۲۴۴ هزار تن تختال عبور کرد. ضمن این که با عملکرد خوب همکاران مجتمع فولاد سبا میزان تولید کلاف گرم در این بخش در سال ۱۴۰۱ از یک میلیون و ۴۳۴ هزار تن کلاف فراتر رفت.
* روند افزایش تولید در فولاد مبارکه
وی در تشریح روند افزایش تولید در فولاد مبارکه و توسعههای آتی ادامه داد: روند توسعهها و رشد تولید این شرکت از سال ۱۳۷۰ با افزایش ظرفیت از ۲٫۴ میلیون تن به ۴٫۲ میلیون تن و با تکمیل طرحهای توسعه زیر سقف در سال ۱۳۸۷ ادامه یافت. در ادامه توسعههای گروه فولاد مبارکه با الحاق مجتمع فولاد سبا در سال ۱۳۸۵ و فولاد هرمزگان به شرکت فولاد مبارکه در سال ۱۳۹۰ و افزایش ظرفیت شرکت تا ۶٫۴ میلیون تن به بار نشست و باتوجهبه عملکرد درخشان سال ۱۴۰۱ و برنامههای در دست اقدام سال جاری بهویژه به بار نشستن توسعهها و افزایش ظرفیت واحد ریختهگری مداوم شرکت و توسعه فولاد سبا و سفیددشت تا پایان سال ۱۴۰۲ تولید ۱۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تن را هدفگذاری نمودهایم.
* رشد ۷۸ درصدی نیروگاه ۹۱۴مگاواتی سیکل ترکیبی فولاد مبارکه طی ۱۳ ماه یک رکورد است
به گفته وی یکی از مهمترین طرحهای توسعه فولاد مبارکه پروژه احداث نورد گرم ۲ شرکت بهمنظور تکمیل زنجیره تولید تا ۷٫۲ میلیون تن است که خوشبختانه با تلاشها و پیگیریهای مستمر، اکنون بعد از ۱۰ سال با ۱۰درصد پیشرفت و البته طبق برنامه وارد فاز اجرا شده است. همچنین احداث نیروگاه سیکل ترکیبی ۹۱۴ مگاواتی شرکت فولاد مبارکه با راندمان بالا در بهمن ۱۴۰۰ کلنگزنی شده و امروز با افتخار به پیشرفت ۷۸ درصدی رسیده است و به یاری خداوند در تیرماه امسال از فاز نخست این نیروگاه بهرهبرداری خواهیم کرد. این در حالی است که اجرای چنین پروژههایی در کشور ما حدود ۳ سال به طول میانجامد. علاوه بر این موارد باید به پروژه احداث نیروگاههای انرژی تجدیدپذیر خورشیدی و مشارکت در طرح انتقال آب دریای عمان به استان اصفهان نیز اشاره کرد که هریک آثار و برکات زیادی را برای کشور به همراه دارند.وی در همین زمینه ادامه داد: احداث خط تولید ورق رنگی باکیفیت و مورداستفاده در صنایع لوازمخانگی و دکوراسیون، تکمیل طرح فولادسازی و ریختهگری تختال و بیلت شرکت فولاد سفیددشت، توسعههای خطوط نورد سرد و اسیدشویی شرکت فولاد امیرکبیر کاشان بخشهای دیگری از طرحهای توسعه گروه فولاد مبارکه هستند.طیبنیا در خصوص اهمیت همکاری پیمانکار و کارفرما تصریح کرد: بروز و ظهور این اصل را میتوان در میزان پیشرفت پروژه نورد گرم فولاد مبارکه مشاهده کرد. ما تاکنون هیچ پیمانکاری را خلعید نکردهایم؛ بلکه با نگاه حمایتی شرایطی فراهم کردهایم که حتی ضعیفترین آنها نیز خود را ارتقا دهند و پروژهها را پیش ببرند.
* فولاد مبارکه آب را به اصفهان میآورد
به گفته طیبنیا، پروژه انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب از دریای عمان به فلات مرکزی یکی از طرحهایی است که فولاد مبارکه با نگاه ملی در آن سرمایهگذاری و از ابتدا پیگیر آن بوده است. این پروژه را از روز دوم کاری خود در فولاد مبارکه با همکاری مسئولان استانی و کشوری پیگیری کردیم که خوشبختانه باقوت در حال پیشرفت است. بر این باوریم که با اجرای این پروژه، مشکل آب کل صنعت استان اصفهان حل خواهد شد و خوشبختانه شاهد این هستیم که این پروژه در بیست جبهه مختلف و چند صد کیلومتر لولهگذاری در حال انجام است. نکته حائز اهمیت آن است که فولاد مبارکه تا امروز بیش از سهم خود در این پروژه سرمایهگذاری کرده است. پروژه انتقال آب از دریای عمان به فلات مرکزی صرفاً برای رفع مشکل فولاد مبارکه نیست چرا که این شرکت بخش قابلملاحظهای از آب موردنیاز خود را از طریق سرمایهگذاری در طرحها و پروژههای متعدد از جمله استفاده از پساب تصفیه شده صنعتی و شهری در حال تأمین است و بهطورکلی میزان برداشت آب خام فولاد مبارکه ۱۴ میلیون مترمکعب بوده است و هدفگذاری فولاد مبارکه در سه سال آینده این است که برداشت آب خود را از رودخانه زایندهرود به صفر برساند. تمامی این اقدامات برای حل مشکل آب اصفهان است که فولاد مبارکه در این پروژه بیش از سهم خود با صرف ارقام سنگینی مشارکت داشته و دارد.
* برداشت آب خام فولاد مبارکه بهعنوان یک الگوی جهانی به کمتر از یک درصد کاهشیافته است
وی خاطرنشان کرد: اگرچه در سال ۱۳۷۰ برای تولید ۲٫۴ میلیون تن فولاد در فولاد مبارکه مصرف ویژه آب ۱۶٫۶ مترمکعب برتن تولید در نظر گرفته شده بود، اما امروز خوشبختانه شاهد این هستیم که علیرغم افزایش تولید و رسیدن به ۷٫۲ میلیون تن محصول، با سرمایهگذاری در تصفیه پساب شهری و بازچرخانی آب مصرفی در خط تولید و اجرای دهها پروژه دیگر در سال ۱۴۰۱ مصرف ویژه آب به ۲٫۲۸ مترمکعب بر تن تولید کاهشیافته و فولاد مبارکه در خصوص میزان مصرف آب بهعنوان یک الگوی جهانی در میان فولادسازان جهان مطرح است.
* تولید ۱۴ محصول جدید در فولاد مبارکه؛ دستاورد ارزشمند این شرکت در سال ۱۴۰۱
مدیرعامل فولاد مبارکه در ادامه از تولید و عرضه ۱۴ محصول جدید و توسعه سبد محصولات در گروه فولاد مبارکه خبر داد و گفت: همکاران ما بدون حضور حتی یک کارشناس خارجی این محصولات ارزشمند را تولید و عرضه کردند و این به معنای نهضت استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود و خودباوری است که همه این اتفاقات در سایه حضور نیروی خبره و ماهر و اعتماد به سرمایههای انسانی رخداده است.وی با بیان این که توسعه و تنوع این تعداد محصول جدید در نوع خود کمنظیر بوده است، گفت: این محصولات که هریک از اهمیت بسیار زیادی در توسعه صنعت کشور برخوردار هستند، عبارتاند از: فولاد زنگنزن برای استفاده در صنایع خودرویی، تولید تختال و ورق فولاد الکتریکی، کلاف سرد CK45 مورداستفاده در صنایع خودرویی، تولید کلاف سرد M600 مورداستفاده در ساخت موتورهای الکتریکی، تولید تختال API X65 مورداستفاده در تولید خطوط تولید انتقال نفت و گازترش، تولید کلاف سرد DCO1-RAD مورداستفاده در ساخت رادیاتور با خواص ویژه، و انواع ورقهای فولادی موردنیاز در مصارف ساختمانی، مخازن، شاسی خودروهای سنگین، فولادهای دوفازی فریتی و مارتنزیتی. وی در همین زمینه تصریح کرد: تولید این میزان محصول جدید با استفاده از ظرفیتهای موجود به معنی خوداتکایی و خودباوری است و این چیزی است که امروز جوانان ما به آن نیاز دارند.
* رشد ۸٫۴ درصدی بهرهوری سرمایههای انسانی در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱
در سال ۱۴۰۰ میزان بهرهوری نیروی انسانی شرکت ۴۲۹ تن بر نفر بوده است این در حالی است که با پروژههایی که در این زمینه انجام شده و همچنین با همدلی و همسویی سرمایههای انسانی این میزان در سال ۱۴۰۱ این میزان به ۴۶۵ تن بر نفر افزایشیافته است.
* اشتغالزایی در گروه فولاد مبارکه
طیبنیا در خصوص نقش فولاد مبارکه در حوزه اشتغالزایی برای جوانان گفت: علیرغم این که ۳ هزار نفر در طرحهای توسعه یک سال قبل مشغول به کار شده بودند، مجدداً از محل برگزاری آزمون زمینه استخدام ۱۱۰۴ نفر دیگر را فراهم کردیم که مراحل استخدام آنها در حال انجام است. درعینحال پیشبینی میکنیم که در فرایند تکمیل و بهرهبرداری از طرحهای توسعه آینده بالغ بر ۶۵۰۰ نفر مشغول به کار شوند.در حال حاضر به طور مستقیم در فولاد مبارکه برای ۳۵ هزار و ۱۲۶ فرصت شغلی ایجاد شده است این در حالی است که مجموع اشتغال مستقیم و غیرمستقیم فولاد مبارکه به ۳۸۰ هزار نفر افزایشیافته است.
* بزرگترین توزیع سود در تاریخ بورس کشور در سال ۱۴۰۱
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه خاطرنشان کرد: سال گذشته علیرغم همه محدودیتها، کاهش قیمت فروش و درآمد، ۴۹ هزار میلیارد تومان سود میان سهامداران شرکت توزیع شد و یکی از بزرگترین افزایش سرمایههای تاریخ بورس در فولاد مبارکه رقم خورد و طی آن سرمایه فولاد مبارکه با افزایش ۱۳۲درصدی به ۸۰ هزار میلیارد تومان افزایش یافت که این میزان افزایش سرمایه طی یک سال بسیار قابلتوجه است.
* فولاد مبارکه گاز خود را با نرخ بالاتر از قیمتهای جهانی تأمین میکند
وی تصریح کرد: افزایش سودآوری در فولاد مبارکه برخلاف اظهارنظر برخی دشمنان دانا و دوستان ناآگاه که عملاً به موج صنعت ستیزی دامن میزنند، باتوجهبه افزایش هزینهها در نرخ گاز، برق، حملونقل، مواد اولیه و تورم عمومی شاهد این هستیم که هزینههای تولید افزایشیافته است و برخلاف باور برخی افراد که فولاد مبارکه را به استفاده از یارانه و انرژی با نرخ دولتی متهم میکنند سال گذشته و در سال جاری فولاد مبارکه گاز موردنیاز خود را بدون یارانه و بالاتر از قیمت جهانی خریداری کرده است. بااینحال در سال قبل با تمامی سختیهای مذکور فولاد مبارکه ۱۴ درصد در بازار داخلی افزایش عرضه داشت و تأمین بازار داخل را در اولویت قرارداد. از طرفی در راستای تحقق اهداف کلان اقتصادی کشور و حفظ بازارهای صادراتی خود بعد از تأمین بازار داخل، یک میلیون و ۱۹۳ هزار تن انواع محصولات خود را به بازارهای جهانی صادر نمود و بیش از ۶۰۰ میلیون دلار ارزآوری برای کشور حاصل نمود.وی با تأکید بر برکات صنعت برای جامعه، گفت: در صورتی شاهد فواید صنعت برای مردم خواهیم بود که همین صنعت نسبت به جامعه پیرامونی خود بیتفاوت نباشد. به همین سبب فولاد مبارکه ایجاد یک زنجیره متوازن برای تولید ۱۸ میلیون تن و دستیابی به درآمد سالانه ۱۵ میلیارد دلار را هدفگذاری کرده و بر این باور است که میتواند به وسعت ایران در رشد اقتصادی و توسعه صنعتی نقشآفرینی کند، به همین منظور یک هسته اصلی برای توسعهها تعریف و در کنار آن به کسبوکارهای جدید ورود کردهایم.
* توسعه ناوگان ریلی فولاد مبارکه
وی ادامه داد: باتوجهبه اهمیت انرژی در صنعت فولاد و در راستای تکمیل زنجیره تولید و توسعه متوازن، قریب به ۲ هزار مگاوات نیروگاه را یا در دست احداث و یا در مسیر احداث داریم همچنین دو میدان گازی در دست احداث است، در حوزه حملونقل علاوه بر این که بالغ بر ۳۰۰۰ واگن برای حملونقل در فولاد مبارکه وجود دارد بااینحال ۵۰ لوکوموتیو دیگر خریداری شده که بیش از ۵۰ درصد آن مورداستفاده قرار گرفته همچنین اضافهکردن ۸۰ لوکوموتیو دیگر نیز در دستور کار است و ۵۰ کامیون جدید هم به ناوگان حملونقل جادهای شرکت اضافه شده است.
* برداشت آب خام فولاد مبارکه از حوضه آبریز زایندهرود کمتر از یک درصد است
به گفته مدیرعامل فولاد مبارکه میانگین جهانی مصرف آب در صنعت فولاد ۳٫۳ مترمکعب بر تن است؛ اما فولاد مبارکه با سرمایهگذاریهای زیادی که در اجرای پروژههای کاهش مصرف آب داشته مصرف آب خود را بهازای تولید هر تن تختال به ۲٫۲ مترمکعب آب کاهش داده است. در حال حاضر با اقدامات گستردهای که در این زمینه انجام دادهایم، برداشت آب خام فولاد مبارکه با کاهش ۸۶درصدی به کمتر از یک درصد تقلیل یافته است. بهطورکلی مبلغ ۱٫۳ میلیارد یورو پروژه اصلاحی و توسعهای در راستای تغییر الگوی مصرف آب در دست اقدام است.فولاد مبارکه با سرمایهگذاری ۲٫۳ میلیارددلاری که در کاهش مصرف انرژی و تغییر الگوی مصرف آب انجام داده در کشور پیشگام است. در خصوص کاهش مصرف برق در فولاد مبارکه به این نکته باید اشاره کرد که سال گذشته مصرف برق کاهش قابلتوجهی داشت.
* عملکرد زیست محیطی فولاد مبارکه بهتر از استانداردهای جهانی
وی ادامه داد: از نظر زیستمحیطی و اهمیت کاهش آلایندهها، در حال حاضر با اجرای پروژههای بهبود فولاد مبارکه ۱.۶ درصد کربندیاکسید تولید میکند این در حالی است که استانداردهای جهانی در این حوزه ۱٫۹ است. ما نسبت به برخی الگوهای جهانی در وضعیت بسیار مطلوب به سر میبریم. تولید فولادهای بدون کربن در کشورهای توسعهیافته دنبال میشود و ما نیز در این عرصه ورود کردهایم و میزان آلایندگی ما نسبت به میانگین جهانی بسیار ناچیز است؛ و زمانی که نیروگاههای خورشیدی و بادی فولاد مبارکه وارد مدار شوند، از نظر تولید کربن، جزو بهترین الگوهای جهانی خواهیم بود. ذکر این نکته نیز لازم است که راندمان نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی در دست احداث فولاد مبارکه با کلاس F در مقایسه با نیروگاههای موجود که ۲۸ تا ۳۰ درصد است، با کمترین میزان مصرف آب نزدیک ۶۰ درصد است. درعینحال با بهرهبرداری از نیروگاههای ۹۱۴ مگاواتی سیکل ترکیبی، ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی و ۲۰۰ مگاواتی بادی، کاهش ۲٫۵ میلیونتنی انتشار گاز کربندیاکسید را شاهد خواهیم بود که این میزان کاهش معادل مصرف ۱٫۳ میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در سال است.
* هیچ شرکتی بهاندازه فولاد مبارکه در حوزه کاهش مصارف انرژی و آب سرمایهگذاری نکرده است
طیبنیا افزود: فولاد مبارکه در سال گذشته از مجموع ۵٫۸ میلیارد دلار سرمایهگذاریهای توسعهای خود، ۲٫۳ میلیارد دلار در حوزه کاهش مصارف انرژی و آب سرمایهگذاری کرده است. در فولاد مبارکه به طور همزمان کاهش مصارف برق، الکترود گرافیتی، بهینهسازی مصرف مواد اولیه، کاهش ضایعات، تغییر نظام پاداشدهی از دستاوردهای کمی به کیفی، بهطورجدی از سال گذشته در دستور کار قرار گرفت و پیادهسازی شد. بهعنوانمثال مصرف برق با اجرای پروژههای بهبود به ۱۰۲۳ کیلووات بر تن تولید تختال کاهش یافت. همچنین میزان مصرف الکترود به ۱٫۹ کیلوگرم بر تن تختال تقلیل یافته است؛ بنابراین بهجرئت میتوان گفت، در کشور هیچ شرکتی بهاندازه فولاد مبارکه در حوزه کاهش مصارف انرژی و آب سرمایهگذاری نکرده است.
* صنعت کشور بهشدت به فولاد مبارکه وابسته است
وی خاطرنشان کرد: حمله سایبری به فولاد مبارکه در سال گذشته؛ بنابراین اعلام سازمان افتا از پیچیدهترین حملات سایبری سالهای اخیر دنیا بوده است که میتوانست ماهها تولید فولاد مبارکه را مختل کند و از ۱۴ ماه قبل از حمله، برنامهریزی و طراحی شده بود تا این صنعت را از حرکت باز دارد. بهشدت معتقدیم اگر فولاد مبارکه متوقف شود، کل صنعت کشور متوقف و مختل میشود. صنعت ما بهشدت به فولاد مبارکه وابسته است و اگر در دوران تحریم نقشآفرینی فولاد مبارکه نبود واقعاً صنایع کشور بهزانو درمیآمدند؛ چراکه امکان واردات این حجم از انواع ورقهای فولادی وجود نداشت و ندارد.
* صرفهجویی سه میلیارد دلاری فولاد مبارکه از محل بومیسازی
مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: از زمان راهاندازی تا کنون بالغ بر ۱۰۰ هزار قطعه در فولاد مبارکه بومیسازی شده و بیش از ۳ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی از محل بومیسازی قطعات و تجهیزات حاصل شده است. درعینحال فولاد مبارکه اهمیت زیادی برای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و نخبگان کشور قائل است تا جایی که ثبت سفارش خرید ۵ هزار میلیارد تومان از بیش از ۶۰۰ شرکت دانشبنیان کشور نیز از دیگر اقدامات فولاد مبارکه طی سال گذشته در این زمینه بوده است. نهضت بومیسازی در فولاد مبارکه امروز به دوران بلوغ خود رسیده است تا جایی که بالغ بر سه میلیارد دلار صرفهجویی ارزی ناشی از بومیسازی بالغ بر ۱۰۰ هزار قطعه از ابتدای بهرهبرداری تاکنون صورتگرفته است. به طور مشخص در سال ۱۴۰۱ تعداد ۱۳۲۱ قطعه و تجهیز بومیسازی شد که بالغ بر ۱۸۱ میلیون یورو صرفهجویی برای شرکت به ارمغان آورده است. علاوه بر این بهمنظور اعتماد به شرکتهای سازنده داخلی و حمایت از شرکتهای دانشبنیان ثبت سفارش خرید ۵ هزار میلیارد تومان از شرکتهای دانشبنیان صورتگرفته است و با افتخار اعلام میکنیم در حال حاضر تعداد ۶۰۵ شرکت دانشبنیان در لیست تأمینکنندگان شرکت فولاد مبارکه وجود دارد.
* نقش ویژه فولاد مبارکـه در تأمین نیاز صنایع کشور باعرضه ۷ میلیون و ۴۰ هزار تن محصول
طیبنیا افزود: تأمین بازار داخل همواره از اولویتهای اصلی فولاد مبارکه بوده است درعینحال این شرکت بهمنظور حفظ و بهبود بازارهای صادراتی و تأمین ارز موردنیاز خود در طرحهای توسعه و تأمین کالا و تجهیزات به صادرات نیاز داشت است بااینحال در سال ۱۴۰۱ حدود ۷ میلیون و ۴۰ هزار تن محصولات شرکت در بازارهای داخلی و یک میلیون و ۴۶ هزار تن نیز به بازارهای صادراتی عرضه شده است.بهطورکلی گذر از مرز صادرات ۲۴ میلیون تن محصولات فولادی تخت، ارزآوری بیش از ۱۰ میلیارد دلار و فروش بیش از ۱۳۵ میلیون تن محصولات فولادی تخت در بازارهای داخلی و صادراتی از ابتدا تاکنون از جمله مهمترین دستاوردهای فولاد مبارکه بوده است.
* اقدامات مثال زدنی فولاد مبارکه در توسعه زیستبوم نوآوری
وی اقدامات فولاد مبارکه در حوزه دانشبنیان را ارزشمند و کارآمد دانست و گفت: در این حوزه در چندین بخش نوآوری دانشگاهی، نوآوری صنعتی، نوآوری شهری و توسعه زیرساخت نوآوری به دستاوردهای خوبی رسیدهایم.در بخش نوآوری دانشگاهی اقداماتی نظیر تدوین نظام بلوغ همکاری فولاد مبارکه و دانشگاه، عقد تفاهمنامه با ۲۱ دانشگاه و مرکز پژوهشی، راهاندازی ۲۰۰۰ مترمربع مرکز نوآوری دانشگاهی و تخصیص بودجه برای حمایت از پایاننامه در موضوعات اولویتدار انجام شده است.در بخش نوآوری صنعتی تخصیص ۲۰ هزار مترمربع برای راهاندازی کارخانه نوآوری مجاور شرکت فولاد مبارکه، سرمایهگذاری در ۸ طرح توسعه فناوری بهعنوان طرح پایلوت به ارزش ۸۰۰ میلیارد ریال، سرمایهگذاری در ۱۸ شرکت دانشبنیان بهمنظور توسعه کسبوکار به ارزش ۲۰۰۰ میلیارد ریال و امضای تفاهمنامه همکاری با بنیاد نخبگان شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان باهدف توسعه ریست بوم نوآوری از اهم اقدامات در این بخش بوده است.بهمنظور نوآوری شهری هم سه شتابدهنده فعالسازی شده است و فضای اشتراکی جهت شتابدهی استارتاپها و استقرار اتاق فکر پیشبینیشده است. در بخش توسعه زیرساخت نوآوری نیز ساختار کمیته سرمایهگذاری خطرپذیر و بررسی بیش از ۱۸۰ پیشنهاد مشارکت همکاری ایجاد شده است. همچنین احداث ۴۰۰۰ مترمربع فضای کارگاهی در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان و احداث مرکز نوآوری فولاد مبارکه در پارک فناوری دانشگاه تهران آغاز شده است. دستاوردهای شرکت در حوزه مسئولیتهای اجتماعی در سال ۱۴۰۱
مدیرعامل گروه فولاد مبارکه در این زمینه تصریح کرد: علیرغم اینکه یک مجموعه تولیدی و صنعتی هستیم، نسبت به جامعه پیرامونی خود احساس مسئولیت داریم و تحول بنیادی در این حوزه رقم زدیم؛ در حوزه مسئولیتهای اجتماعی، فولاد مبارکه الگوی ملی است و خواهد بود. بهجای توزیع پول و اختصاص بستههای حمایتی به درخواستکنندگان و نیازمندان رویکرد را به تدوین و اجرای الگوی جامع پیشرفت و آبادانی باهدف اشتغالزایی تغییر دادهایم و بر اساس ظرفیتها و نیازهای منطقهای مطالعات بسیار خوبی را شروع کردهایم.وی گفت: امدادرسانی به زلزلهزدگان شهرستان خوی و محاصرهشدگان در برف منطقه کوهرنگ، مشارکت در تأمین ۱۰۰ واحد مسکونی و تأمین ۲۰۰ سری جهیزیه و ۵۰۰ سری لوازمخانگی برای مددجویان تخت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره). تخصیص اعتبار بهمنظور توسعه اماکن ورزشی فرهنگی و آموزشی شهرستان مبارکه، تدوین و اجرای الگوی جامع پیشرفت و آبادانی مناطق محروم با تمرکز بر اشتغال و بهبود معیشت. آغاز طرح انتقال آب دریای عمان به اصفهان با مشارکت شرکت بهمنظور انتقال ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب در سال؛ مشارکت و برپایی گلریزان برای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد؛ حمایت از باشگاه فرهنگی ورزشی فولاد مبارکه سپاهان و سرمایهگذاری بهمنظور ارتقای ورزش استان، مساعدت به تعمیر و بازسازی ۶۶ دستگاه آمبولانس از کارافتاده مراکز اورژانس تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با کمک ۱۰ میلیاردتومانی. مساعدت جهت برپایی مراسم پیادهروی اربعین با توزیع بیش از ۵ میلیون بطری آبمعدنی و اعزام ۱۱۰۰ دستگاه اتوبوس جهت انتقال زائران و توسعه زیرساختهای حملونقل و ایمنسازی راههای منطقه پیرامون بخش دیگری از اقدامات شرکت در سال ۱۴۰۱ بوده است.