کد خبر : 735 تاریخ : ۱۳۹۷ چهارشنبه ۱۷ بهمن
اروپایی‌ها حتی جواب تماس‌های ما را هم نمی‌دهند عقب نشینی شیخ‌الوزرا از اصلاح سیاست‌های بنزینی/ روایت زنگنه از همراهی عراق با تحریم‌ها اقتصاد میهن: وزیر نفت با انتقاد از همراهی عراق در تحریم های نفتی ایران گفت: ماهی ۲۰۰ میلیون دلار گاز به عراق صادرات میکنیم، پولش را نمیدهند، میگویند ایران تحریم است. ۱۱ هزار بشکه نفت از کرکوک سواپ میکردیم بعد از تحریم عراقی‌ها همان را هم قطع کردند .
عقب نشینی شیخ‌الوزرا از اصلاح سیاست‌های بنزینی/ روایت زنگنه از همراهی عراق با تحریم‌ها

زنگنه با تاکید بر اینکه هیچ کشوری برای ما فداکاری نمی کند و ما هم توقعی نداریم، اظهار داشت: عراق راه های خیلی سهل الوصولی برای کمک به ایران دارد و همه را به عراقی ها پیشنهاد دادم ولی آنها نپذیرفتند. وی با تاکید بر اینکه مشکل آمریکاست، افزود: عراق مخالف صادرات نفت از بصره، سوآپ نفت از کرکوک یا حتی انجام مطالعات است.

وزیرر نفت تصریح کرد: بعد از تحریم فقط ترکیه است که از جمع کشورهای اروپایی از ما نفت می‌خرد و با اینکه ۲ کشور اروپایی عملاً مجوز خرید نفت از ایران را دارند و ما بارها با آنها تماس گرفته‌ایم اما جواب تماس ما را نمی‌دهند.

وی همچنین با اشاره به میادین نفتی خارج از کشور که برخی از سهام آن در اختیار ایران است گفت: ما درصدی از سهام میدان رام در دریای شمال را در اختیار داریم و 10 درصد از سهام میدان شاه‌دنیز در اختیار ایران است، اما می‌بینیم که آنها نفت و یا میعانات گازی متعلق به ایران را خودشان می‌فروشند و پولش را در یک حسابی بلوکه می‌کنند و حتی این پول را به ایران هم تحویل نمی‌دهند.

زنگنه گفت:‌من می‌بینیم صحبت‌هایی مطرح می‌شود در خصوص خرید سهام پالایشگاه‌های خارجی که باید بگویم بحث مالکیت با حاکمیت تفاوت می‌کند؛ فرض کنیم ما سهام برخی از پالایشگاه‌های خارجی را هم خریده بودیم آیا آمریکا اجازه می‌داد که فرآورده‌های تولید شده صادر شود؟ زیرا که بخشی از سهام آنها در اختیار ایران است الان همین مشکل برای روسیه وجود دارد که آمده است و درصدی از سهام یک پالایشگاه نفتی را خریده است اما می‌بینیم مشکلاتی برای صادرات فرآورده وجود دارد.

حمله به کیهان: عطش خدمت من از شریعتمداری بیشتر نیست

زنگنه همچنین در پاسخ به انتقادهای خبرنگار «روزنامه کیهان» مبنی بر عطش خدمت وی و به‌کارگیری بازنشستگان در رئوس صنعت نفت گفت: عطش من برای خدمت از آقای شریعتمداری بیشتر نیست، زیرا ایشان هم مدیر دولتی است فرق نمی‍‌کند او هم مدیر دولتی است مدیر دولتی نیست، کیهان یک شرکت دولتی است زیر نظر مقام معظم ولایت فقیه است درست مثل بنیاد مستضعفان، هیچ فرقی نمی‌کند مربوط به نظام هستید اما از قواعد دولتی تبعیت نمی‌کنید اینکه یک شرکت از قوانین و مققرات دولتی تبعیت نمی‌کند به این معنی نیست که دولتی نیست.

وی خطاب به کیهان ادامه داد: وقتی جوان را به سر کار می‌آورم می‌گویید چرا جوان بی تجربه می‌آوری؟ اگر تجربه داشته باشد که دیگر جوان نیست، بالاخره جواب بدهید جوان خوب است یا خیر؟ فرمایشات رهبری را ببینید و تبعیت کنید، جلوتر از ایشان نروید و گرنه خوارج و فرقان می‌شوید.

وزیر نفت در پاسخ به ادعای خبرنگار «روزنامه کیهان» مبنی بر محقق نشدن وعده‌های وزیر نفت برای کاهش نیافتن صادرات نفت ایران گفت: خوشبختانه آمار صادرات نفت ما در دوره برجام خوب بوده است و در این دوره ظرف چهار ماه تولید نفت ما یک میلیون بشکه اضافه شد، اما برخی جریان‌ها از جمله روزنامه کیهان با کارشکنی علیه برجام نگذاشتند ما به صادرات نفت ادامه دهیم. صادرات ما در اردیبهشت ۹۷، روزانه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بود، اما با روی کارآمدن ترامپ در کشور آمریکا صادرات نفت ما تحت فشار قرار گرفت که ربطی به برجام نداشت و اتفاقا نشانه این بود که برجام موفق بود و پس از کناره‌گیری آمریکا از برجام، فشارهای زیادی علیه صادرات نفت ما صورت گرفت و ما هم با این فشارها مقابله کردیم و سر تسلیم فرود نمی‌آوریم. زنگنه افزود: اگر برجام نبود، هرگز پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس راه‌اندازی نمی‌شد و ما امروز کمبود بنزین داشتیم، اما اینکه خوشبختانه امروز می‌توانیم روزانه ۳۷ میلیون لیتر بنزین یورو تولید کنیم، به خاطر برجام بود.

عقب‌نشینی شیخ‌الوزرا از اصلاح سیاست‌های بنزینی عقب‌نشینی

در روزهای گذشته قطعه ویدئویی از وزیر نفت ایران در شبکه‌های اجتماعی دست به دست چرخید که در آن زنگنه دو راه را برای اصلاح قیمت بنزین غیرقابل اجتناب عنوان می‌کند. «افزایش قیمت بنزین» یا «سهمیه‌بندی» دو راهکاری هستند که از نگاه زنگنه دولت چاره‌ای جز توسل به آنها برای کنترل مصرف سوخت ندارد. اشاره زنگنه به افزایش قیمت بنزین «تا آنجا که مردم تحمل کنند» آن بخش از ویدئوی یاد شده بود که مورد انتقاد قرار گرفت.

اگر از نحوه بیان وزیر نفت در این جمله (که ممکن است دلیل برانگیختن انتقادها باشد) بگذریم، اظهارنظر او در رابطه با اصلاح سیاست‌های سوختی از نگاه بسیاری از کارشناسان نه تنها نادرست نیست بلکه برای پیشگیری از بسیاری چالش‌های اقتصادی در سال ۹۸ از جمله جلوگیری از کسری بودجه با ایجاد تعدیل در پرداخت یارانه پنهان سوخت، پیشگیری از نوسانات ارزی و قاچاق گسترده سوخت، کنترل رشد مصرف بنزین و حفظ خودکفایی در تولید این کالای استراتژیک، ضروری است.   با وجود ضرورتی که به اصلاح قیمت سوخت در کشور وجود دارد؛ زنگنه روز گذشته از اظهارنظر بنزینی خود در حاشیه نشست هیات دولت آشکارا عقب‌نشینی کرد.

 زنگنه در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه «شما اعلام کردید قیمت بنزین تا حدی بالا می‌رود که مردم تحمل کنند»، گفت: از من سوال شد که برای ساماندهی بنزین باید چه کرد که من پاسخ دادم راهی جز افزایش قیمت یا سهمیه‌بندی آن وجود ندارد و درخصوص میزان افزایش قیمت سوال شد که من گفتم تا جایی که مردم تحمل کنند. ظاهرا صحبت‌های من به درستی درک نشده است زیرا منظور من آن بود تا جایی که مردم قبول دارند باید قیمت را بالا ببریم؛ ما آقای مردم نیستیم بلکه ما خدمتگزار مردم هستیم و چیزی که مردم قبول ندارند را نباید انجام دهیم.

عقب‌نشینی زنگنه از موضع خود در رابطه با اصلاح قیمت بنزین که پیش از این بارها در صحبت‌های او مورد تاکید قرار گرفته است، جز نبود اراده‌ای در دولت برای اصلاح قیمت سوخت پس از گذشت چهار سال از ثبات قیمت آن، معنای دیگری نمی‌تواند داشته باشد. وزارت نفت به لحاظ قانونی نمی‌تواند در تعیین قیمت سوخت ورود کند و اظهارنظرهای زنگنه نیز جز هشدار یا اعلام آمادگی وزارت نفت در زمینه اجرای سیاست‌های اصلاحی قیمت سوخت مفهوم دیگری نمی‌تواند داشته باشد. با این حال به نظر می‌رسد نگرانی از آثار تورمی اصلاح قیمت سوخت به قدری در میان تصمیم‌گیران دولتی زیاد است که به زنگنه نیز منتقل شده و او را وادار به عقب‌نشینی نسبی از اظهارنظرهایش کرده است.