کد خبر : 41656 تاریخ : ۱۳۹۸ دوشنبه ۲۸ مرداد
فروش دختران به اتباع خارجی!/ فرزندان زنان ایرانی و مردان خارجی در سراب هویت اقتصاد میهن: چند روز پیش شورای نگهبان بار دیگر لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی را رد کرد و دو ایراد را به آن وارد دانست، ایرادی که مربوط است به بندی از لایحه که براساس آن آمده است در صورت درخواست مادر تابعیت تا ۱۸ سالگی اعطا می‌شود و در غیر این صورت فرزند می‌تواند بعد از رسیدن به ۱۸ سال درخواست تابعیت کند که در صورت نداشتن مشکل امنیتی تابعیت اعطا می‌شود.
فروش دختران به اتباع خارجی!/ فرزندان زنان ایرانی و مردان خارجی در سراب هویت

در ایراد شورای نگهبان این بخش مورد بحث است و ایراد دیگر مربوط به بندی است که براساس آن دولت مکلف به اعطای اقامت به پدران این بچه‌ها شده و ایراد این است که نمی‌توان دولت را در این زمینه مکلف کرد.سیده فاطمه ذوالقدر در اینباره گفته بود که طبق مذاکراتی که با شورای نگهبان داشتیم بحث رد لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی و مردان خارجی مطرح نیست بلکه شورای نگهبان دو ایراد به این لایحه گرفته که این ایرادات در کمیسیون قضائی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

 فرزندان زنان ایرانی در حالی بدون داشتن هویت رشد کرده و سرنوشت‌شان با سراب اعطای تابعیت به این افراد گره خورده که مسئولان مربوطه از آن‌ها هیچ حمایتی نمی‌کنند و از آنجا که مادران آن‌ها نیز معمولا از قشر کم‌برخوردار جامعه هستند توانایی کافی برای امرار معاش را ندارند. این کودکان از یک سو بدون هویت و بدون برخورداری از حمایت‌های اجتماعی مانند آموزش، بهداشت، یارانه، بیمه و... بزرگ می‌شوند که در روزگار بزرگسالی نیز پس از انجام ازدواج‌های ثبت نشده این بی‌هویتی را به نسل بعد از خود منتقل می‌کنند و همین چرخه محرومیت در میانشان ادامه می‌یابد و از سوی دیگر اگر این افراد مرتکب بزه شوند برخلاف سایر افراد جامعه شناسایی آن‌ها به آسانی امکانپذیر نیست لذا آسیب‌پذیری و فقر و محرومیت در میان این افراد بازتولید می‌شود.

 ازدواج با اتباع بیگانه به دلیل فقر

 حبیب‌الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور می‌گوید: در بحث ازدواج زنان ایرانی با افراد خارجی ضروری است در صورت تولد فرزند حمایت‌های لازم از وی صورت گیرد تا بتواند از اموری مانند آموزش، بهداشت و ... استفاده کند.او با تاکید براینکه عمده ازدواج‌های این زنان با اتباع کشور‌های همسایه مانند افغانستان صورت می‌گیرد ادامه می‌دهد: پیش از اعطای هویت باید مورد مساله حمایت از مردم مناطقی که بیشتر این ازدواج‌ها در آن صورت می‌گیرد توسط نهاد‌های حمایتی مورد توجه مسئولان قرار گرفته و اعتبارات لازم برای این موضوع در اختیار این نهاد گذاشته شود تا اگر این ازدوج‌ها صورت می‌گیرد با انتخاب زن باشد و نه اینکه به خاطر مسائل معیشتی خانواده، دختر خود را وادار به ازدواج با اتباع خارجی کند.

 معاون سازمان بهزیستی کشور می‌گوید: نباید صرفا تمرکز را بر این نکته بگذاریم که اگر زنی با مردی خارجی استفاده کرد و صاحب فرزند شد سریعا به همسر او تابعیت یا اقامات اعطا کنیم، بلکه در کنار این موضوع باید شرایطی فراهم کنیم که خانواده‌ای به دلیل فقر دختر خود را با دریافت مبالغی اندک به عنوان شیربها، به عقد اتباع بیگانه درنیاورد، زیرا با چنین مواردی برخورد داشته‌ام که خانواده‌ای برای ۵ میلیون تومان دختر ۱۵ خود را وادار به ازدواج با یک فرد تبعه بیگانه ۶۰ ساله کرده است.

 وی با اشاره به اینکه با نگاهی به بررسی‌های صورت گرفته مشخص می‌شود که غالب این زنان متعلق به دهک‌های پایین درآمدی جامعه هستند: عنوان می‌کند: از آنجایی که بخش حمایت اجتماعی و اقتصادی و رفاهی را برای خانواده‌های کم‌درآمد چندان مورد توجه قرار نداده‌ایم و ممکن است دختر وادار به ازدواج‌های ناخواسته با اتباع بیگانه شود باید حتما موضوع حمایت از خانواده‌ها را در دستور کار قرار دهیم، چه بسا اگر از این خانواده‌ها حمایت می‌شد تن به چنین وصلت‌هایی نمی‌دادند. اما اگر دختری خود این ازدواج را انتخاب کند و نه به دلیل مشکل مالی باید حمایت لازم از وی صورت بگیرد. مسعودی فرید با تاکید براینکه نباید شرایط به گونه‌ای باشد که عده‌ای صرفا برای کسب تابعیت ایران با دختران ایرانی ازدواج کنند و خانواده‌های فقیر را مورد سوءاستفاده قرار دهند، تصریح می‌کند:، اما اگر در هر صورت ازدواجی صورت گرفت و فرزندی از چنین وصلت‌هایی حاصل شد فرزند این زنان باید از حمایت جمهوری اسلامی ایران برخوردار شود، زیرا مادر ایرانی داشته و باید تحت حمایت قرار بگیرند.

شادی مکی